
 

 

 

 

 

PLR-09-004 

October 14, 2009 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXX 
Attn: XXXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX 

Re: Private Letter Ruling 

Dear XXXXXXXXX, 

Your firm submitted on behalf of XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (“Company”) a 
request for a private letter ruling to the Colorado Department of Revenue 
(“Department”) pursuant to Regulation 24-35-103.5.  This letter is the Department’s 
private letter ruling. 

Issue 

Are optional and separately stated charges for a prepaid toll program, roadside 
assistance program, and carbon offset program subject to sales or use tax when 
offered in connection with a taxable charge for rental of a motor vehicle? 

Conclusion 

Optional and separately stated charges for prepaid toll program, roadside assistance 
program, and carbon offset program are not subject to sales or use tax when offered 
in connection with a taxable charge for rental of a motor vehicle. 

Background 

The Company is in the business of renting motor vehicles.  It offers customers three 
supplemental services.  The first is a prepaid toll program in which, for a 
predetermined daily rate, a customer may incur unlimited highway toll fees.  The 
second is a roadside assistance program whereby, for a predetermined charge, the 
Company will provide a customer roadside assistance such as replacement of lost 
keys and unlocking when keys locked in the car.  The third is carbon offset program 
whereby a customer makes a contribution in the amount determined to equal the 
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carbon emissions associated with the average fleet vehicle’s operations.  The 
Company holds the contributed funds in escrow, matches the customer’s contribution, 
and donates the combined amount to a certified offset project administrator.  The 
Company does not retain any portion of the contributed funds. 

Discussion 

Colorado levies sales and use tax on the rental of motor vehicles.  §§39-26-102(23) 
and 713(1)(a), C.R.S.  Tax is calculated on the purchase price.  §39-26-104(1)(a), 
C.R.S.  The purchase price means the price paid by the consumer and includes the 
total amount received in money.  §39-26-102(7)(a) and 102(5), C.R.S.  See, also, 
Department regulation 39-26-102.7(a).  However, in some instances, charges paid by 
a purchaser are not included in the calculation of sales tax. 

Charges for non-taxable services that are both “separable” and separately stated1 on 
the invoice from charges for taxable goods are not included in the calculation of sales 
tax.  For example, a separately stated charge for alteration service that a retailer 
offers in connection with the sale of a garment is not included in the sales tax 
calculation because the alteration service is “separable” from the sale of the garment.  
A.D. Stores v. Department of Revenue, 19 P.3d 680 (Colo. 2001).  However, a charge 
for labor incurred in manufacturing custom made goods is not separable from the 
sale of custom made goods and cannot be excluded from the calculation of tax, even 
if the labor charge is separately stated.  See, §39-26-102(12) and department 
regulation 39-26-102.12; General Information Letter 08-30 (purchaser cannot avoid 
sales tax on charges for fabrication service on custom made goods even if separately 
stated). 

In determining whether a service is “separable,” the department examines, among 
other things, whether the purchaser has the option of acquiring the taxable property 
without also purchasing the service, whether the performance of the service is 
essential to the lease of taxable goods,2 and, more generally, whether there is a 
common understanding that the trade, business, or occupation involves selling 
products or rendering services.  A. D. Stores, supra; Hellerstein, State Taxation ¶ 
12.08.  For example, a delivery charge is generally considered separable from the 
sale of goods if the consumer has the option not to purchase the delivery service.3  
The retailer must separately state the charge for separable services in order to 
exclude the charge from the calculation of sales or use tax.  See, e.g., department 
regulation 39-26-102.7(a). 

In the present case, the toll, roadside assistance, and carbon setoff programs are 
separable from the rental of the motor vehicle.  First, the Company represents that 

                                                           
1 See, Hellerstein, State Taxation (WG&L), ¶17.12 (The Separate Statement Rule). 
2 Ibid, ¶19A.04. Tax Base Simplification (citing Streamlined Sales Uniform Tax Agreement re: bundling); 
and, by analogy, Department Special Regulation 7 re: allocation and apportionment of corporate 
income, ¶1.C.(v) (“bundled transactions”). 
3 See, Department sales tax special regulation 18 (Transportation Charges) and regulation 39-26-
102.7(a) (delivery and installation charges not included in tax base if separately stated).   
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the consumer has the option of renting the motor vehicle without purchasing any of 
these programs and separately states on the invoice the charge for each service.4 

Second, these programs are not essential to the rental of the vehicle.  A consumer 
can enjoy the full use the vehicle without employing any of these services.  Toll fees 
are not imposed by the Company but rather by a third-party and, importantly, are 
imposed for the use of the toll road, not for the use or rental of a motor vehicle itself.  
The toll fee program offered by the Company is simply a mechanism to shift the 
collection of the toll fee (and the risk of additional toll fees) from the lessee to lessor. 

The carbon offset charge is clearly not essential to the rental.  Indeed, it does not 
even appear to be the purchase of a service or tangible personal property but, rather, 
a purchase of an intangible right or, perhaps, a donation or contribution of money by 
the lessee and lessor.  In any event, the program is not essential to the use of the 
vehicle. 

Finally, roadside assistance is not essential to the rental of the vehicle, although it is 
more related to the rental than the other two services.  Roadside assistance is 
typically the service of a locksmith, tow truck driver, or some other person who comes 
to the roadside to assist a stranded motorist.  Services of a locksmith and tow truck 
driver are not the rental of a motor vehicle.  We would not levy sales tax on such 
services had the consumer purchased them from a third-party rather than from the 
Company.  Moreover, roadside assistance programs are commonly offered in 
transactions unrelated to car rental, such as when a buyer purchases a buyer club 
membership, tires, or as a stand alone product (e.g., from AAA).5  Roadside 
assistance services bundled in those transactions are not subject to sales or use tax 
if separately stated.6  We also note that the roadside assistance program is, in a 
general sense, similar to an optional maintenance agreement for rented property, in 

                                                           
4 The Department will likely conclude that a consumer does not have an option if the option is not 
obvious to the consumer.  For example, “opt-out” contractual terms, if not clearly stated, may be indicia 
that the option is not obvious. 
5 See, also, Texas Policy Letter Ruling No. 9308044L.2, 07/13/1993 (roadside assistance program 
offered in connection with buyer’s club membership not taxable) and Missouri Private Letter Ruling No. 
LR 5619, 04/30/2009 (roadside assistance offered as part of buyer’s club membership is not subject to 
sales tax). 
6 In Revenue Bulletin No. 92-14, 07/01/1992, the Department concluded that charges for collision 
insurance are taxable, but charges for personal accident coverage, extended insurance protection, 
personal effects coverage, and personal accident and effects coverage are exempt if written under a 
separate contract or insurance policy.  Collision insurance is closely related to the rental of the tangible 
personal property (i.e., motor vehicle).  For example, a retailer’s property insurance costs (e.g., 
property insurance for goods held in inventory) are part of the retailer’s cost of doing business and the 
retailer cannot exclude this cost from the sales tax calculation by separately stating the cost on a 
customer’s invoice.  On the other hand, personal insurance coverage is directed more to the 
reimbursement for loss or damage for things other than the motor vehicle.  We view the personal 
service provided under the roadside assistance program to be more akin to the exempt personal 
insurance and personal effects coverage than collision insurance coverage for the repair of a damaged 
rented motor vehicle.  Roadside assistance protects the user’s ability to use the rented property rather 
than protecting property itself.  And it is sufficient that this roadside assistance charge is separately 
stated rather than provided for in a separate contract. 
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that both provide some form of risk coverage related to the use of a taxable good.7  
Charges for maintenance and service agreements are not subject to sales tax if they 
are set forth in a separate contract.8   Finally, we note that, in an analogous context, 
the department determined that a charge by a rental car company to refuel a rented 
vehicle when returned by the lessee is not subject to tax.  See, Colorado Revenue 
Bulletin No. 85-1, 07/01/1985 (refueling service is not included in sales tax calculation 
if the charge is not included in the charge for the motor vehicle rental).  This refueling 
service has obvious parallels to refueling as part of a roadside assistance program.  
Whether the refueling occurs at the lessor’s facility or out on the road would seem 
immaterial for purposes of determining the separability of this service.  For these 
reasons, we conclude that roadside assistance is not essential to the rental of the 
motor vehicle.  See, also, Massachusetts DOR Directive No. 02-9, 08/26/2002 
(roadside assistance fee is not included in sales tax calculation for rental of a motor 
vehicle); Texas Policy Letter Ruling No. 9907553L, 07/14/1999 (roadside assistance 
program not subject to sales tax when offered at time of sale of a motor vehicle). 

Therefore, charges for the toll fee, carbon offset, and roadside assistance programs 
are not included in the calculation of sales or use tax levied on the rental of motor 
vehicles. 

Miscellaneous 

This ruling applies only to sales and use taxes administered by the Department.  You 
may wish to consult with local governments which administer their own sales or use 
taxes about the applicability of those taxes. 

This ruling is premised on the assumption that the Company has completely and 
accurately disclosed all material facts.  The Department reserves the right, among 
others, to independently evaluate Company’s representations.  This ruling is null and 
void if any such representation is incorrect and has a material bearing on the 
conclusions reached in this ruling.  This ruling is subject to modification or revocation 
in accordance to Department Regulation 24-35-103.5 

Enclosed is a redacted version of this ruling which you have approved for publication 
on the Department’s web site. 

Sincerely, 

Neil L. Tillquist 

                                                           
7 Massachusetts DOR Directive No. 04-3, 05/03/2004 (roadside assistance treated similar to insurance 
coverage).  The two services are somewhat different in that maintenance and service agreements 
generally cover some defect in, or maintenance of, the rented property; roadside assistance is more 
directed to the risks created by the lessee (e.g., lost keys, locked car, fuel outages). 
8 Department Regulation 39-26-105.2 (charges for maintenance and service sold in connection with 
taxable property are not subject to tax if they are set forth in separate contract). 


