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Re: Sales to Native American Tribal Members and Tribal Governments
Dear XXXXXXXXX,

You submitted on behalf of XXXXXXXXXXXXX (“Company”) a request for guidance on the
application of sales tax on sales made to Native American tribal members and Native
American tribes.

The Department issues general information letters and private letter rulings. A general
information letter provides a general overview of the relevant tax issues and is not binding
on the Department. A private letter ruling provides a specific determination for a specific
set of facts, is binding on the Department but not on the taxpayer, and requires payment of
a fee. For more information about general information letters and private letter rulings,
please see Department regulation 24-35-103.5 at www.colorado.gov/revenue/tax > Tax
Library > Rulings.

The Department initially treats your request as one of a general information letter. If you
would like the Department to issue a private letter ruling on the issues you raise, you can
resubmit a request and fee in compliance with regulation 24-35-103.5. It is important to
remember that general information letters, such as this one, are general discussions of tax
law and are not a determination of the tax consequence of any particular action or inaction.

Background

Company requests guidance on a number of questions relating to sales and delivery of items
to Native American tribal members on tribal lands. Company operates a humber of retail
stores but none are located on tribal lands. Company does not have its own delivery vehicles.
Customers have the option of picking up products at Company'’s retail stores or have the
Company arrange for a third party common carrier to deliver the product to the customer. In
the latter case, Company separately states the delivery charge on the customer’s invoice.
Company pays the third party common carrier the amount collected from the customer.
Company does not mark up the common carrier's delivery charge.



Company's products are offered for sale unassembled. Customers have the option of either
assembling the product themselves, have Company personnel assemble the product at the
Company’s facilities, or direct customers to third party companies who will deliver and
assemble the product for customers at the customer’s location. Company’s charges for
assembly are separately stated.

Discussion
1. Define “Sales made off the reservation”.

Pursuant to Special Regulation-Sales 15 (“SR-15")", a sale of tangible personal property
to a Native American tribal member is exempt from sales tax if the sale occurs on the
tribal member’'s Native American tribal lands. See Response to Question 3, below,
regarding when a sales occurs. Thus, sales to non-tribal members are not exempt even
if the sale occurs on tribal lands. Similarly, sales to tribal members are not exempt if the
sales occur off the member's tribal lands.

2. Are all Native American Tribes recognized in Colorado as sales tax exempt if
ownership takes place on tribal land?

The exemption applies to all federally recognized tribal reservations. There are two
federally recognized Native American tribes in Colorado: the Southern Ute Tribe and the
Mountain Ute Tribe. These Native American tribal lands are located in the
southwestern corner of Colorado. As noted above, sales tax exemption for sales on
tribal lands depends on a number of factors.

3. When does title pass to the purchaser and does delivery by a common carrier make a
difference in the title passing process? If so, what is the difference and does that
influence the sales tax calculation?

Colorado imposes sales tax on the “sale” of tangible personal property. §39-26-104,
C.R.S. A “sale” generally occurs when and where the buyer takes possession of the
goods. W.Hellerstein, State Taxation { 18.02[2][e] (Warren, Gorham & Lamont, 3d Ed.
2009 at ] 18.02[2][f].); Leggett & Platt, Inc. v. Ostrum, 251 P.3d 1135, 1143 (Colo. App.
2010), cert. denied, 2011 WL 2463156 (Colo. 2011); “transfer of physical possession of
goods is a constitutionally permitted taxable event, regardless of technical
considerations regarding the time and place of passage of title which might turn on the
degree of control short of transfer of physical possession.” When the retailer makes the
arrangement for delivery by a third party, such as a common carrier, and bills the
customer for the transportation charge, the buyer is taking delivery at the time and place
where the common carrier delivers the item to the buyer.

!'You can view this special regulation, as well as other regulations, FYI's, and GiLs referred to in this
letter, on the department's web site at www.taxcolorado.com > Tax Library and then select either “Rules
and Regulations,” "FYls Publications,” or “Rulings.”



The purchase price on which sales tax is calculated includes all charges that are
inseparable from the sale. §39-26-102(12), C.R.S. Services that occur after the sale
are generally considered separable and not taxable. A.D Stores v Department of
Revenue, 19 P3d 680 (Colo. 2001). Under Special Regulation-Sales 18 (SR-18),
charges for transportation services for delivery of tangible personal property between
the retailer and buyer are not taxable if they are both (1) separable from the sales
transaction, and (2) stated separately on a written invoice or contract. "Transportation
charges" include carrying, handling, delivery, mileage, freight, postage, shipping, trip
charges, stand-by, and other similar charges or fees. Such charges are separable from
the sales transaction if they are performed after the taxable property is offered for sale
and the buyer is not required to use retailer's transportation services. Of course, if the
sale of the goods is exempt from tax, such as sales to tribal members on tribal lands,
then charges for transportation services are also exempt from tax regardless of whether
the charges are separable or separately stated on the invoice.

4. When can assembly charges be exempted from sales tax when selling to Native
American tribes or tribal members?

The Department has not specifically addressed in any publication or regulation the
taxability for assembly charges. As a general rule, Colorado does not levy sales or use
tax on services. §39-26-104(1)(a), C.R.S. However, charges for services are included
in the sales tax calculation if they are part of goods made to order. §39-26-102(12),
C.R.S. (defining sales price to include labor costs for goods made to order). |n general,
services performed after a product is fully manufactured are excluded from the sales tax
calculation. Services performed prior to the production of an item in its final form are
included in the purchase price of the item and are part of the sales tax calculation,
regardless of whether the charges are separately stated. A.D. Stores, supra.

As in the case of transportation services, the entire transaction is exempt from sales tax,
including any charges for assembly, if the sale is exempt because it is made to a tribal
member on tribal land.

5. What records must be provided to validate a sales transaction as exempt from sales
tax? What records must be kept by the retailer to support the exemption from sales tax
for tax audit purposes? If there is a tax exemption for common carriers delivering
merchandise on tribal land, what is the delivery company responsible for in terms of
paperwork and should records be copied and returned to the retailer?

Pursuant to regulation (39-) 26-105.1(c), the retailer has the burden of establishing by
objectively verifiable evidence that a sale is exempt. Exempt organizations or
individuals must be able to prove to the satisfaction of the vendor that they are exempt.
In the case of a sale made to a tribal member on Native American tribal lands, the buyer
must provide the retailer evidence of both membership in the Native Tribal organization,
such as a tribal identification card, and the retailer must maintain evidence that delivery
was made on the member’s tribal land. The seller must retain records that objectively
establish the facts upon which retailer relies to sell its product exempt of tax. Records



pertaining to transactions involving sales or use tax liability must be preserved for at
least three years.

Miscellaneous

This letter represents the good faith opinion of Department personnel who are
knowledgeable on state taxes issues. However, the Department does not make a specific
determination here on any of the issues raised and the Department is not bound by this
general information letter.

The Department administers state and state-administered local sales and use taxes. This
letter does not address sales and use taxes administered by home-rule cities and home-
rule counties. You may wish to consult with local governments which administer their own
sales or use taxes about the applicability of those taxes. Visit our web site at
www.colorado.gov/revenue/tax for more information about state and local sales taxes.

Enclosed is a redacted version of this letter. Pursuant to statute and regulation, this
redacted letter will be made public within 60 days of the date of this letter. Please let me
know in writing within that 60 day period whether you have any suggestions or concerns
about this redacted letter.

Sincerely,

Neil L. Tillquist

Colorado Department of Revenue
Tele: (303)866-5627

Email: ntillquist@spike.dor.state.co.us



