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GIL-2009-001 
 
March 17, 2009 
 
XXXXXXXXXXXXXXXX 
Attn: XXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXX 
 
Re: Sales and Income tax nexus 
 
Dear XXXXXXXXXXX, 
 

This letter is in response to your request for a determination whether a company you 
represent has sales and income tax nexus with Colorado.  I apologize for the delay in 
responding to your request.  The Department has promulgated a regulation governing the 
issuance of general information letters and private letter rulings.  A general information letter 
provides a general overview of the applicable tax law, does not provide a specific 
determination, and is not binding on the department.  A private letter ruling is a determination 
of the applicability of tax to a specific set of circumstances and is binding in the department.  
A party requesting a private letter ruling must provide certain information and remit a fee.  For 
more information about general information letters and private letter rulings, please refer to 
the Department’s regulation 24-35-103.5, C.R.S., which is available on our web site at:  
www.colorado.gov/revenue/tax. 
 
Although you ask for a determination, your request does not contain the information required 
for a private letter ruling.  I will initially treat your request as one for a general information 
letter.  You may resubmit this request for a private letter ruling. 
 

Issue 
Does your client have sales or income tax nexus with Colorado? 

 
Background 

Your client operates a call center in another state.  It does not have any real or personal 
property in the state and its employees do not travel to Colorado.  The client has a number of 
national retailer customers who own or rent real property in many states, including, 
presumably, Colorado.  These retailers call the call center when they require maintenance 
services.  Your client locates a maintenance company and engages that company to provide 
maintenance service for the national retailer.  The client pays the maintenance company and 
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then bills the national retailer for the maintenance service, including a mark-up to reflect the 
Client’s service of locating a maintenance company and ensuring that the maintenance work 
is performed to the satisfaction of the national retailer. 
 

Discussion 
Income tax 
Colorado levies income tax on, among others, nonresident individuals and foreign 
corporations that derive income from sources within Colorado.  See, generally, §39-22-109 
and 301, C.R.S.  Income derived from sources within Colorado includes income from any 
activities carried on within Colorado.  §39-22-301(1)(b), C.R.S.  A corporation is considered to 
be doing business in Colorado whenever it has exceeded the minimum standards set forth in 
P.L. 86-272 (which prohibits a state from imposing income tax on an entity whose only 
activities within the state is soliciting sales).  Thus, for example, a foreign corporation, which 
sells goods to in-state consumers and engages in-state independent contractors to repair 
such goods, has nexus for state income tax purposes.  See, Department FYI Income 58 
(Colorado law is consistent with the Multi-state Tax Commission’s Nexus Bulletin 95-1).1  
Whether an entity has nexus for income tax purposes is often a fact-intensive inquiry.  It is 
beyond the scope of a general information letter to make a ruling whether a specific company 
has income tax nexus.  You may resubmit your request as a private letter ruling where such 
rulings are issued.  
 
Sales Tax. 
Whether the mark-up is subject to sales tax depends on the nature of the contractual 
relationship among the parties.  For example, the contractual arrangement of the client may 
be as a broker.  A broker is a person who arranges transactions between buyers and sellers, 
but does not purchase the goods, does not have any power or authority to cause title to pass 
to the buyer, and does not pass, or cause to pass, title from the seller to buyer.  See, e.g., 
California Sales Tax Counsel Ruling Nos. 585.0004 and 220.0160.350; Massachusetts Letter 
Ruling 87-2, 02/13/1987.  A broker is providing a service and services are generally not 
subject to sales or use tax in Colorado.  §39-26-104, C.R.S. 
 
The arrangement may also be one of a principal and agent.  Unlike a broker, an agent has 
authority to cause title to pass from the seller to the ultimate purchaser.  The principal, rather 
than the agent, is generally considered to be either the seller or purchaser.  The agent is 
providing a service to the principal and, as in the case of a broker, charges for those services 
are not subject to sales or use tax.  Thus, an agent who discloses to the supplier that it is 
making a purchase on behalf of its principal is generally not liable for sales tax on the 
compensation the agent receives from the principal in connection with that purchase. 

                                                           
1 Compare, also, Florida Technical Assistance Advisement 02(C)1-005, 08/29/2002 (foreign corporation, 
which provided service in Florida through independent contractors rather than corporation’s employees, 
derived income from sources within Florida and had nexus for purposes of state income tax.) and Avon 
Products, Inc. v. Wisconsin Department of Revenue, I-8494, 03/14/1986 (Avon representatives created 
income tax nexus for Avon]; but see, Virginia Public Document Ruling No. 99-278, 10/14/1999 (a foreign 
corporation engages an in-state independent contractor to perform services for a customer of the foreign 
corporation, the services of the independent contractor do not create income tax nexus for the foreign 
corporation). 

.   
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It is also possible that the arrangement you describe is a sale for resale in which your client is 
creating a taxable sale from itself to the national retailers.  In general, a company that 
purchases goods from a supplier and resells the same to the ultimate consumer creates a 
taxable transaction and must collect sales tax on the marked-up price.  In these cases, title to 
the goods passes from the supplier to the middleperson and from the middleperson to the 
ultimate consumer.  
 
I note that, in the circumstance you describe, the client does not take physical possession of 
the goods.  Although it is tempting to conclude that this creates an agency or brokerage 
arrangement, rather than a taxable resale of goods, it is not necessary for a retailer to take 
possession of the goods in order to take title to property.  For example, a company that 
purchases the goods may direct the supplier to ship the goods directly to the ultimate 
consumer.  The company’s purchase from the supplier is an exempt wholesale sale and the 
company’s sale to the ultimate consumer is a taxable retail sale, even though the retailer 
never has possession of the goods.  In these cases, the retailer’s “mark-up” is included in the 
sales tax calculation.  See, e.g., Illinois Dept. of Rev. General Information Letter ST 93-0564-
GIL. 
 
Finally, it is worth noting that a fee charged by an agent or broker is subject to sales tax in 
some cases.2  These typically occur when the agency or brokerage relationship has not been 
clearly formed or demonstrated.  For example, an agent may be treated as the purchaser of 
goods and a reseller of those goods to the principal if the agent does not disclose to the 
supplier that it is purchasing goods as an agent of the principal, or that the agent does not 
separately state in its invoice to the principal the charges from suppliers or the agent’s mark-
up, or the agent retains refunds issued by a supplier.  Compare, California Sales Tax Counsel 
Rulings Nos. 100.0016 and 0308; Texas Policy Letter Ruling No. 200703903L, 03/01/2007; 
Indiana Letter of Finding No. 04-970008; Texas Comptroller's Decision No. 34,323, 
05/01/1997; Washington Tax Determination No. No. 05-0045, 24 WTD 413, 02/23/2005.  The 
term, “mark-up,” as used by your client, may indicate that the client is reselling the goods to 
the principal rather than acting as a “pass-thru” or conduit.  Compare, e.g., Arizona 
Transaction Privilege Tax Ruling No. 06-1, 09/14/2006 (“commissions” charged by hotel to 
guests for arranging third-party services for guests are not taxable, but “mark-ups” are subject 
to sales tax) and Indiana Letter of Finding No. 04-970008.  If the agent does not disclose to 
the seller that it is purchasing as an agent, the department will presume that the agent has 
taken title to the goods and has resold those goods to the principal.  The initial purchase by 
the agent is an exempt sale for resale (wholesale sale) and the subsequent conveyance of 

                                                           
2 The department has authority to treat agents and brokers as the retailer.   Section 39-26-

103(9)(e), states, “In addition, when in the opinion of the executive director it is necessary for 

the efficient administration of this section to treat any salesman, representative, peddler, or 

canvasser as the agent of the vendor, distributor, supervisor, or employer under whom he 

operates or from whom he obtains tangible personal property sold by him or for whom he solicits 

business, the director may, in his discretion, treat such agent as the vendor jointly responsible 

with his principal, distributor, supervisor, or employer for the collection and payment over of the 

tax.”   However, this statute does not address the more specific question of whether the agent’s 

or broker’s fee is also subject to tax. 
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title by the agent to the principal is a taxable sale.  The agent must collect sales tax on the full 
purchase price paid by the principal, including the mark-up paid to the agent by the principal. 
 
It is not possible in the context of a general information letter to determine the relationship 
among the parties you have described.  Moreover, the letter does not contain sufficient 
information to make such a determination.  If you would like an specific determination 
regarding this mark-up charge, you must submit this request as a private letter ruling.  
 
You letter also raises a question of whether the company has sufficient nexus to collect and 
remit sales tax if the mark-up is taxable.  A retailer “doing business in this state” has the 
obligation to collect Colorado use tax.  “Doing business in this state” is defined (§39-26-
102(3), C.R.S.) to include the following activities: 
 
(3) “Doing business in this state” means the selling, leasing, or delivering in this state, or any 
activity in this state in connection with the selling, leasing, or delivering in this state, of 
tangible personal property by a retail sale as defined in this section, for use, storage, 
distribution, or consumption within this state. This term includes, but shall not be limited to, the 
following acts or methods of transacting business:  
 (a) The maintaining within this state, directly or indirectly or by a subsidiary, of an office, 
distributing house, salesroom or house, warehouse, or other place of business;  
 (b) The soliciting, either by direct representatives, indirect representatives, manufacturers' 
agents, or by distribution of catalogues or other advertising, or by use of any communication 
media, or by use of the newspaper, radio, or television advertising media, or by any other 
means whatsoever, of business from persons residing in this state and by reason thereof 
receiving orders from, or selling or leasing tangible personal property to, such persons 
residing in this state for use, consumption, distribution, and storage for use or consumption in 
this state.  
 
A number of federal court cases have limited the right of a state to impose on the retailer the 
obligation to collect state sales and use taxes.  Complete Auto Transit, Inc. v. Brady, 430 U.S. 
274 (1977).  In general, these cases require that the retailer have nexus with Colorado.  In 
order to have nexus in Colorado, a retailer must have a some minimal physical presence in 
the state, either directly in the form of a store or indirectly through sales agents, and engage 
in regular, purposeful in-state sales activities specifically directed at in-state customers.  See, 
also, Tyler Pipe Industries, Inc. v. Wash. State Dept. of Revenue, 483 U.S. 232, 250 (1987) , 
holding that the applicability of tax requirements hinged on “whether the activities performed 
in [the taxing jurisdiction] on behalf of the taxpayer [were] significantly associated with the 
taxpayer's ability to establish and maintain a market ... for the sales.”  For more information 
about this issue, see department publication FYI Sales 5 (sales tax information for out-of-state 
businesses).  As noted earlier, the department generally will make a determination regarding 
nexus only in response to a request for a private letter ruling. 
 

Miscellaneous 
Pursuant to state law and department regulation 24-35-103.5, the Department will make 
public a redacted version of this letter.  Your letter requesting this general information letter is 
not made public.  I enclose a proposed redacted version of this letter.  Please contact me 
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within 60 days from the date of this letter if you have any questions, comments, or objection 
concerning the redacted letter. 
 
I hope this is helpful.  As I noted earlier, general information letters provide only a general 
discussion of applicable law.  You may request a private letter ruling which will provide a 
determination regarding the specific circumstances of your client.  Please feel free to contact 
me if you have any questions. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Neil L. Tillquist 
Colorado Department of Revenue 
Tele: (303)866-5627 
Email: ntillquist@spike.dor.state.co.us 
 

 

 


