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GIL-2009-018 
 
March 17, 2009 
 
XXXXXXXXXXXXXXXX 
Attn: XXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXX 
 
Re: taxability of services 
 
Dear XXXXXXXXXXX, 
 

This letter is in response to your request for a ruling whether certain products and services 
provided by your company (“Company”) are subject to sales tax.  The Department has 
promulgated a regulation governing the issuance of general information letters and private 
letter rulings.  A general information letter provides a general overview of the applicable tax 
law and is not binding on the department.  A private letter ruling is a determination of the 
applicability of tax to a specific set of circumstances and is binding in the department.  A 
party requesting a private letter ruling must provide certain information and remit a fee.  For 
more information about general information letters and private letter rulings, please review 
Department’s regulation 24-35-103.5, C.R.S., which is available on our web site at:  
www.colorado.gov/revenue/tax. 
 
Although you ask for a definitive ruling, your request does not contain the information 
required for a private letter ruling.  I will initially treat your request as one for a general 
information letter.  You may resubmit this request for a private letter ruling. 
 

Issue 
Are the products and services described below subject to Colorado sales tax? 

 
Background 

Your company provides a number of services: 
 
XXXXXXXXXX [“Service A”] is a print and mail service that enables clients data file to be 
downloaded to a print shop.  The company’s print vendor receives the customer’s data and 
letter forms, merge the data with the forms, print and mail the letters.  The print vendor 
provides the paper and envelopes.  The Company’s invoice to clients separately states the 
charges for postage and services. 
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XXXXXXXXXX [“Service B”] is a service that automates movement of data files between 
client’s system and the Company’s data vendors.  Data is transmitted by use of virtual 
private network or by the use of secure socket layer technology.  There is no tangible 
material exchanged during this process. 
 
XXXXXXXXXX [“Service C”] is an automated electronic process for providing address 
corrections to mailers provided by the US Postal Service.  When USPS receives a mail 
piece that is undeliverable-as-addressed, an electronic notification is provide to update a 
client’s record or database.  There is no tangible material exchanged between the Company 
and client. 
 
XXXXXXXXXX [“Service D”] is an automated data search enabled by an interface with the 
Company’s vendor database that allows an exchange of corrected information so clients can 
electronically update their database.  The search enables clients to update their database 
with information such as new address change, new phone numbers, and Social Security 
searches.  There is no tangible material exchanged. 
 

Discussion 
Colorado levies sales tax on the sale of tangible personal property and only a limited 
number of services, none of which are relevant to the circumstances you have outlined 
above.  §39-26-104, C.R.S.  Although the Department does not have a regulation regarding 
electronic transmission of data, the Department has concluded in a related area that the 
electronic transmission of computer software is not tangible personal property.  See, Special 
Regulation 7. 
 
Although we do not decide here, it appears that most of the programs you offer are services 
that are not subject to sales or use tax.  However, XXXXXXX [Service A] involves the sale of 
tangible personal property (paper forms and envelopes).  Department Special Regulation 47 
(Printers and Printing) describes the taxability of printed material and printing services.  You 
can view this regulation as well as many other tax publications and resources on our web 
site at: www.TaxColorado.com. 
 
We assume that the Company’s contract with the print vendor is as a principal and not as an 
agent of the client.  In such cases, the Company’s tax obligation will depend on whether it is 
a reseller of the printed material to the client, or whether the Company is a provider of a 
service and the consumer of the printed material.  If the Company is reselling the material to 
the client, then the Company must collect sales tax on the price paid by the client, including 
any charges for services not separately stated or for service that are inseparable even if 
separately stated.  See, AD Stores v. Department of Revenue, 19 P3d 680 (Colo. 2001) 
(services that are separable from the sale of goods are not taxable). 
 
If the “true object” of the transaction between the Company and client is the provisioning of a 
service, then the Company will be treated as the consumer of the printed material and is 
obligated to pay sales or use tax on that material, calculated on its acquisition cost for such 



 3 

goods.  See, Special Regulation Sales 52 (Service Enterprises) for a more complete 
discussion of when a transaction will be treated as a service or as a sale of property. 
 
It is not appropriate in the context of a general information letter to provide a specific 
determination.  These issues are often dependent of the facts of the specific case and a 
definitive determination can only be made in response to a request for a private letter ruling.  
You may resubmit your request as a request for a private letter ruling. 
 
Finally, we note that you are located outside of Colorado.  You may wish to review FYI 
Sales 5 (Sales Tax Information For Out-of-State Businesses). 
 
 

Miscellaneous 
Pursuant to state law and department regulation 24-35-103.5, the Department will make 
public a redacted version of this letter.  Your letter requesting this general information letter 
is not made public.  I enclose a proposed redacted version of this letter.  Please contact me 
within 60 days from the date of this letter if you have any questions, comments, or objection 
concerning the redacted letter. 
 
I hope this is helpful.  As I noted earlier, general information letters provide only a general 
discussion of applicable law.  You may request a private letter ruling which will provide a 
determination regarding the specific circumstances of your client.  Please feel free to contact 
me if you have any questions. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Neil L. Tillquist 
Colorado Department of Revenue 
Tele: (303)866-5627 
Email: ntillquist@spike.dor.state.co.us 
 

 

 


