
 

 
 

Facility Operator Certification  
Written Operating Plan 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

WHAT’S THE GOAL OF THE WRITTEN OPERATING PLAN REQUIREMENT? 
A clear, written operating plan helps everyone understand their roles and responsibilities for 
the day to day operation and maintenance of the water or wastewater facility. Following the 
written operating plan ensures the facility remains under the direct supervision of the certified 
operator in responsible charge as required by Regulation 100. This is required even when they 
are not physically on-site. 

WHAT ARE THE REQUIRED ELEMENTS OF A WRITTEN OPERATING PLAN? 
• Define who is delegated to perform the tasks or activities. 

• Define the limits of such tasks or activities, including the operating parameters. 

• Clearly state that any operational activity beyond the limits defined in the operating plan 
requires the immediate and direct consultation with and participation of a certified 
operator in responsible charge (including who needs to be notified and who to contact for 
further instructions as appropriate). 

WHAT TYPES OF FACILITIES ARE REQUIRED TO HAVE A WRITTEN OPERATING PLAN? 
All facilitites that delegate tasks to operators that are not designated as certified operators in 
responsible charge are required to have a written operating plan. Specifically, these include: 
drinking water treatment, domestic wastewater treatment and industrial wastewater 
treatment facilities, distribution systems, and collections systems. 

DO WE SUBMIT OUR OPERATING PLAN TO THE DIVISION FOR REVIEW? 
No. The operating plan is reviewed as part of the drinking water sanitary survey or wastewater 
on-site inspection. These reviews include the treatment works and/or the distribution or 
collection system. 

IS THE OPERATING PLAN REQUIRED TO BE PART OF THE FACILITIES STANDARD OPERATING 
PROCEDURES? 

No. The division recommends each facility have an operations and maintenance manual, which 
includes standard operating procedures, as best management practices. Many facilities already 
have operations and maintenance manuals and incorporating the requirements into an existing 
document is easier than creating a separate document. 

I AM THE CERTIFIED OPERATOR IN RESPONSIBLE CHARGE OF A SMALL FACILITY. I’M THE 
ONLY PERSON WORKING THERE. AM I REQUIRED TO HAVE A WRITTEN OPERATING PLAN? 

No. The written operating plan is for delegation of certified operator in responsible charge 
duties to other operators. If no one else performs any tasks or activities related to the water or 
wastewater facility, you are not be required to have a written operating plan. 



WHEN DEFINING WHO IS DELEGATED TO PERFORM TASKS OR ACTIVITIES, DOES THE 
OPERATING PLAN REQUIRE THE PERSON(S) BE IDENTIFIED BY NAME? 

No. The persons can be identified by individual name, by position title, or by skill level (i.e., 
based on the organizations training plan, etc.). 

DOES THE OPERATING PLAN INCLUDE ALL ACTIVITIES AND THEN CALL OUT WHICH ARE 
DELEGATED TO OTHERS AND WHICH MUST BE DONE BY CERTIFIED OPERATORS IN 
RESPONSIBLE CHARGE? 

No. However, it is recommended that the operating plan include all activities to help everyone 
understand their roles and responsibilities for the day to day operation and maintenance of the 
water or wastewater facility. 

The regulation requires the operating plan to cover delgated routine tasks, activities and scope 
of any decision making (note: decision making can only be delegated to an operator holding a 
certificate at least equal to the classification of the facility). 

IF EVERYONE WORKING AT A FACILITY IS CERTIFIED AT OR ABOVE THE CLASSIFICATION OF 
THE FACILITY, IS A WRITTEN OPERATING PLAN REQUIRED? 

No. If the operators at your facility meet both criteria below, a written operating plan is not 
required. 

• All operators performing tasks and activities are certified at the level of the facility. 

• All operators have been designated as operators in responsible charge by the facility 
owner. 

I AM THE CERTIFIED OPERATOR IN RESPONSIBLE CHARGE AND HAVE STAFF OPERATORS 
THAT ARE NOT CERTIFIED, CAN I DELEGATE ROUTINE TASKS AND ACTIVITIES TO THEM? 

Yes. By regulatory definition an operator is any person who performs activities and/or tasks 
pertinent to the operation of a water or wastewater facility. An operator may or may not be 
certified. 

CAN A FACILITY OWNER DESIGNATE MORE THAN ONE CERTIFIED OPERATOR IN 
RESPONSIBLE CHARGE FOR THE FACILITY? 

Yes. As long each operator is certified at or above the classification level of the facility. The 
facility must maintain a record of all staff designated as certified operators in responsible 
charge and make it available upon request. 

CAN FULL CERTIFIED OPERATOR IN RESPONSIBLE CHARGE RESPONSIBILITIES BE 
DESIGNATED TO MULTIPLE OPERATORS IN THE STANDARD OPERATING PROCEDURE?  

Yes. Regulation 100 authorizes the owner to designate more than one certified operator in 
responsible charge for a facility. When that is done, the standard operating procedure would 
indicate to "consult with the certified operator in responsible charge," meaning the certified 
operator in responsible charge on duty. 

WE USE DIFFERENT TITLES, SUCH AS LEAD OPERATOR OR SHIFT OPERATOR; DO WE NEED 
TO CHANGE THE TITLES TO CERTIFIED OPERATOR IN RESPONSIBLE CHARGE? 

No. Working titles are determined by the organization, as long as it is clear within the 
organization who has authority to make process control or system integrity decisions. Those 
decisions are reserved to certified operators in responsible charge. 
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ARE THE NAMES OF ALL CERTIFIED OPERATORS IN RESPONSIBLE CHARGE REQUIRED TO BE 
REPORTED TO THE WATER QUALITY CONTROL DIVISION? 

No. The facility owner is only required to report the primary certified operator in responsible 
charge for each facility, it is optional to report additional certified operators in responsible 
charge. The facility must maintain a formal record of all staff designated as certified operators 
in responsible charge and include it in the written operating plan. The plan must be available 
to all staff operators. This list must also be made available upon request by representatives of 
the division. 

WHEN IS IT REQUIRED FOR AN ON DUTY OPERATOR TO CONTACT A CERTIFIED OPERATOR 
IN RESPONSIBLE CHARGE? WHAT IF IT’S OUTSIDE THEIR NORMAL/SCHEDULED HOURS? 

A certified operator in responsible charge must be contacted when: 

• A decision must be made that is not covered in the standard operating procedure for that 
task or activity. 

• The operator on duty is not certified at least at the level of the facility. 

• The operator on duty is certified at the required level but has not been delegated authority 
to make the decisions necessary. 

Regarding the second question, the certified operator in responsible charge must be available 
to make the decisions. Available means either on-site or able to be contacted as needed to 
make decisions and to initiate appropriate actions in a timely manner, section 100.18.3(b).  

IS THERE A LIST OF TASKS THAT IS CONSIDERED THE MOST IMPORTANT TO HAVE DEFINED 
IN THE OPERATING PLAN? 

No. There is not a specific or prioritized list. All delegated tasks or activities that could affect 
water quality or quantity, effluent quality or quantity, or the facility’s integrity must be 
included in the operating plan. This may include routine tasks involved in daily facility 
operations, or tasks that are completed in an emergency and found in the emergency response 
plan. 

IS THERE ASSISTANCE AVAILABLE TO DEVELOP AND WRITE OUR OPERATING PLAN? 
Yes. The division offers assistance to develop the written operating plan because we 
recommend the operating plan be part of the facility’s operations and maintenance manual. 
You can request a drinking water coach's assistance or attend one of the free trainings coming 
up. 

Instructions and forms for requesting coaching assistance, as well as dates and locations of 
trainings can be found at www.colorado.gov/cdphe/drinking-water-training-opportunities. 
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