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Re: Taxability of medical-related services providers
Dear X000,

You submitted on behalf of your client (“Company”) a request for guidance on the
application of sales tax for the provision of medical-related services. The department issues
general information letiers and private letter rulings. A general information letter provides a
general overview of the relevant fax issues and is not binding on the department. A private
letter ruling provides a specific determination for a specific set of facts, is binding on the
department but not the taxpayer, and requires payment of a fee. For more information
about general information letters and private letter rulings, please see Department regulation
24-35-103.5 at www.taxcolorado.org > FYI/Publication > Rulings.

The department initially treats your request as one of a general information letter. If you
would like the department to issue a private letter ruling on the issues you raise, you can
resubmit a request and fee in compliance with regulation 24-35-103.5. It is important to
remember that general information letters, such as this one, are general discussions of tax
law and are not a determination of the tax consequence of any particular action or inaction.

Does Colorado sales tax apply to charges for services related to Company’s medical
device? If the services rendered are tax exempt, does Company still need to register for a
sales tax account?

Background

Company is a for-profit corporation that provides medical devices and data processing
services to patients who are diagnosed with the possibility of contracting an eye disease. To
obtain Company’s services, patients must undergo an examination by their doctor, who then



prescribes for the patients the use of Company’s medical equipment. The medical
equipment, which is purchased from a foreign-based subsidiary, is an ophthalmic device
which continually monitors and detects visual distortions that may lead to eye diseases.

Doctors must order the equipment directly from Company when a patient qualifies for use of
the medical equipment. Company ships the medical equipment to the doctor’s office through
a third-party carrier such as UPS or FedEx. Machines can be used only by the patient who
was prescribed the machine because each devise is uniquely calibrated for that specific
patient.

Patient obtains the equipment from their doctor and uses the device in their own homes.
The device scans and collects data from the patient’s eyes and the data is transferred
through the Internet to Company’s headquarters, which is located outside of Colorado. The
data is converted to usable data and analyzed by computers. After the data is analyzed,
both the doctor and patient are able to view the resuits of each scan through an online
interface, allowing the doctor to monitor the progress of the patient’s eyes between
examinations. Based on a patient's profile, Company will have experts analyze the data if
the data collected is abnormal. In addition, Company employs a call center, also located
outside Colorado, that will notify the doctor and patient if results of eye conditions worsen.

Company charges a monthly service fee for its data processing, call center, and online
hosting services. Company also charges an initial one-time fee that qualifies the patient for
the services. Doctors do not receive a commission or referral fee, but receive a portion of
the initial fee that will reimburse the doctor for the initial examination of their patients.

Patients using the equipment are not subject to a contract' and, at the end of usage, must
return the medical equipment to Company. While the devise is used by patients, the device
remains the property of Company. The invoices do not refer to the agreement as a sale or
rental of the medical equipment.

The Company’s only presence in Colorado is when a salesman from outside Colorado
enters the state to give demonstrations on Company’s product to doctors and physicians at
trade shows and medical conventions. No sales are made during these visits, as sales are
only made when a doctor prescribes the medical devise to a patient. In addition, Company
has no property in Colorado, other than medical devices prescribed to patients within
Colorado.

Discussion

Colorado levies sales and use tax on the sale, use, storage, or consumption of tangible
personal property. §§39-26-104(1)(a) and 202, C.R.S. Colorado exempts a variety of

1 The department assumes that this means the Company dose not require a patient to sign a document which would
constitute a contract. However, the absence of such a document does not mean that there is not a contractual
relationship beiween the patient and Company. For example, a patient has an obligation to pay Company a fee and to
return the device — both which consfitute contractual terms.



medical-related products. One such exemption, which is effective for purchases on or after
August 10, 2011, is the exemption for durable medical equipment. §39-26-717(1)(j), C.R.S.2

“Durable Medical Equipment” means equipment, including repair and replacement parts for
such equipment, dispensed pursuant to a prescription by a licensed physician, physician’'s
assistant or advanced practice nurse with prescriptive authority that:

A. Can withstand repeated use,;

B. Is primarily and customarily used to serve a medical purpose;

C. is generally not useful to a person in the absence of iliness or injury, and
D. Is not worn in or on the body.

§39-26-717(2)(a), C.R.S. The ophthalmic device described by Company appears to meet
the definition of durable medical equipment and, therefore, the sale and use of this
equipment is exempt from sales and use tax.

You ask whether the charges for services, such as monitoring, call center assistance, and
reimbursement for physician services, are exempt. You state that there is no charge for the
rental of the device.® Colorado does not impose sales tax on the provisioning of medical-
related services. Therefore, these charges are exempt from sales tax.

Finally, retailers who sell products and services that are exempt from sales and use tax are
not required to open a sales tax account with the Department. You may want to consider
contacting home rule cities and counties, whose taxes are not administered by the
department, to determine whether they levy sales or use taxes on the products and services
you describe or require registration. For a list of home rule cities and counties, you can go
to www .taxcolorado.org > Forms > Sales Taxes > Form DRP 1002.

Miscellaneous

Pursuant to state law and department regulation 24-35-103.5, noted above, the Department
will make public a redacted version of this letter. Your letter requesting this general
information letter is not made public. | enclose a proposed redacted version of this letter.
Please contact me within 60 days from the date of this letter if you have any questions,
comments, or objection concerning the redacted letter.

| hope this is helpful. Please fee! free to contact me if you have any questions.

2 Although there are other exemptions that apply to medical equipment and may apply here, it is not
necessary to address these exemptions because the ophthalmic device falls within the definition of durable
medical equipment exemption.

3 The department will closely examine transactions in which a retailer asserts that it is not charging for the sale
or rental of taxable goods when the retailer provides both non-taxable services and taxable goods bundled in
one transaction. However, such an examination is not required here because, even if there were a charge for
the rental of the device, such charge would be exempt as durable medical eguipment.



Sincerely,

Neil L. Tillquist
Colorado Department of Revenue



