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Request for Position Statement — “120 Day Rule”

Dear Mr. McAllister:

This is in response to the June 19, 2012 order from the medical marijuana state licensing authority
remanding the matters addressed in your correspondence, dated April 25, 2012, to the Medical
Marijuana Division (MMED) for response. This response addresses questions related to the “120 day
rule” only. The remainder of the questions presented in your April 25" petition will follow in a
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separate letter.

On behalf of your law firm, McAllister, Darnell & Associates, P.C., and pursuant to Regulation 1.310,
1 CCR 212-1, you’ve presented the following questions for a statement of position.

Five separate questions related to the following medical marijuana rule:

Rule 1.200, 1 CCR 212-1. Registration of a Primary Center. A Center licensed pursuant to
section 12-43.3-402, C.R.S., shall not allow a patient to register the Center as a Primary Center
if the patient has previously designated another Center as its Primary Center at anytime during
the past one-hundred twenty (120) days. Should a patient desire to designate a new Primary
Center after the one-hundred twenty (120) days timeframe, the patient must advise the new
Primary Center of the number of plants being cultivated at its former Primary Center and the
new.Primary Center must validate that any existing plants at the former Primary Center have
been assigned to new patients at that Center or that all plants previously assigned to the patient
have matured and been cultivated and harvested. The new Primary Center shall also maintain
written authorization from the patient and any relative plant count waivers to support the
number of plants designated for that patient and shall report the assignment by a patient of its

‘Primary Center to MMED within seventy-two (72) hours.
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Question #1- In the case that a patient comes to a center with a red card, with no prior MMC
listed, and designates the MMC as its primary center, can the MMC start growing right then?

Question #2- In the case that a patient’s prior center closed or shut down [can the] MMC
start growing right then?

Questions #3-In the case that a patient’s prior center closed or shut down due to a
Jjurisdictional ban or other reason, does the patient still have to wait 120 days to designate the
new center?

Question #4 — If a patient comes in only with an application and physician recommendation
and designates the center at that time, can the center start growing then?

Question #5 — [If] a patient has already listed another MMC as a primary center [and] the
new MMC has confirmed that it has been 120 days and the old MMC has absorbed the plants
into the other patient’s plant counts or destroyed them, can the new MMC start growing upon
confirmation with the old MMC right away?

Background

Section 25-1.5-106(2)(e), C.R.S. defines a Registry Identification Card, often referred to as a
“red card” in industry vernacular, as the nontransferable confidential registry identification card
issued by the state health agency to patients and primary caregivers. Regulation 2.B., 5 CCR
1003-2, prescribes the requirements for a registry identification card, as issued by the state
health department, to include the name and address or the applicant’s primary caregiver or
medical marijuana center, if either one is designated by the patient at the time of application.

Section 25-1.5-106(8)(f), C.R.S. describes a patient’s disclosure requirements as it relates to the
source of medical marijuana that the patient elects (cultivate their own, designation of a
caregiver, or designation of a medical marijuana center) at the time a patient applies for
inclusion in the patient registry.

Section 12-43.3-104(8), C.R.S. defines a Medical Marijuana Center as a person licensed
pursuant to article 43.3 to operate a business -as described in §12-43.3-402, C.R.S. that sells
medical marijuana to registered patients and primary caregivers as defined in section 14 of
article XVIII of the state constitution.

Section 12-43.3-104(12), C.R.S. defines an Optional Premises Cultivation operation as a person
licensed to operate pursuant to §12-43.3-403, C.R.S., which goes on to describe the license
privileges as the growing and cultivating of medical marijuana at an additional Colorado-

‘licensed premises contiguous or not contiguous with the licensed premises of the person’s
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medical marijuana center license or the person’s medical marijuana-infused products
manufacturing license.

The privilege of growing or cultivating medical marijuana plants is not a privilege specifically
granted to a medical marijuana center licensee. Such privileges instead belong to the optional-
premises-cultivation-licensed operation(s) that share common ownership with center licensees.
(see §Section 12-43.3-402(3) and (4), C.R.S.; §12-43.3-403, C.R.S.; §12-43.3-901(5), C.R.S.)

Section 12-43.3-901(4)(e), C.R.S. makes it unlawful for a person licensed to sell medical
marijuana pursuant to the article to possess more than six medical marijuana plants and two
ounces of medical marijuana for each patient who has registered the center as his or her primary
center pursuant to §25-1.5-106(8)(f), C.R.S. unless the patient’s physician authorizes an amount
in excess of the statutory limit and the center has written documentation from the physician
verifying the exception.

Division Response

Question #1- In the case that a patient comes to a center with a red card, with no prior MMC
listed, and designates the MMC as its primary center, can the MMC start growing right then?

Yes, with the following qualifiers. If a medical marijuana patient presents a Registry
Identification Card (“red card™), as defined in §25-1.5-106(2)(e), C.R.S., to a medical marijuana
center (“MMC”) for the purpose of designating that center as its primary center, and the registry
identification card does not contain the name of a primary caregiver or a different MMC (as the
designated primary center), then the MMC accepting presentment of such identification card
may authorize its commonly-owned optional premises cultivation operation to commence
cultivation of up to 6 plants pursuant to the restrictions in §12-43.3-901(4)(e). Additionally, the
optional premises cultivation operation associated with said MMC may cultivate a plant count
in excess of the statutory plant limit for the patient only with a medical physician’s written
authorization.

Question #2- In the case that a patient’s prior center closed or shut down [can the] MMC
start growing right then?

An MMC is prohibited by Rule 1.200 from allowing a patient to register that center as a primary
center if there is evidence that the patient has previously designated another center as his or her
primary center at anytime during the previous one-hundred twenty (120) days. It is the
Division’s position that the rule is not open to exceptions that would authorize a variance from
the 120-day waiting period, such as the closing of a medical marijuana business. Since the
primary center designation is prohibited in this instance, the center’s commonly-owned optional

- premises cultivation operation is prohibited from commencing cultivation of new plants

associated with said patient.
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Questions #3-In the case that a patient’s prior center closed or shut down due to a
Jjurisdictional ban or other reason, does the patient still have to wait 120 days to designate the
new center?

An MMC is prohibited by Rule 1.200 from allowing a patient to register that center as a primary
center if there is evidence that the patient has previously designated another center as his or her
primary center at anytime during the previous one-hundred twenty (120) days. It is the
Division’s position that the rule is not open to exceptions that would authorize a variance from
the 120-day waiting period, such as the closing of a medical marijuana business due to a local
jurisdictional ban of the sale of medical marijuana. Since the primary center designation is
prohibited in this instance, the center’s commonly-owned optional premises cultivation
operation is prohibited from commencing cultivation of new plants associated with said patient.

Question #4 — If a patient comes in only with an application and physician recommendation
and designates the center at that time, can the center start growing then?

In accordance with the discussion that follows, the primary center designation is prohibited in
this instance and, therefore, the center’s commonly-owned optional premises cultivation
operation is prohibited from commencing cultivation of new plants associated with said patient.

Section 12-43.3-901(4)(e), C.R.S. makes it unlawful for a person licensed to sell medical
marijuana pursuant to the article to possess more than six medical marijuana plants and two
ounces of medical marijuana for each patient who has registered the center as his or her primary
center pursuant to 25-1.5-106(8)(f), unless the patient’s physician authorizes an amount in
excess of the statutory limit and the center has written documentation from the physician
verifying the exception.

It is the Division’s position that a MMC licensee must secure a patient’s registry card, and not
simply a patient’s application, before the MMC’s commonly-owned optional premises
cultivation operation can commence plant cultivation for that patient. Section12-43.3-901(4)(¢),
C.R.S., assumes a patient has a valid patient registry card as defined in §25-1.5-106(2)(e),
CR.S.

Section 12-43.3-901(4)(d)(), C.R.S., prohibits a medical marijuana center from selling medical
marijuana to any person not able to produce a valid patient registry card unless a new patient
presents a copy of the completed registry application with evidence of submission to the
Department of Public Health and Environment within the preceding 35 days, as validated by a
certified mail return receipt, and the employee assisting the patient has contacted the
Department of Public Health and Environment and, as a result, has determined the application
has not been denied. However, once the registry application paperwork is over 35 days old, the

-patient must have a patient registry card in order to legally purchase from any medical
~ marijuana center. See § 12-43.3-901(4)(d)(I), C.R.S. While a center may legally sell medical

marijuana to a patient whose application paperwork is less than 35 days old, a center cannot
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legally grow for a patient whose application paperwork is less than 35 days old. Without
exception, if such a patient could not produce a valid patient registry card by day 36, no center’s
commonly-owned optional premises cultivation operation would be able to legally grow or
destroy any of that patient’s plants. Such plants would be outside the scope of the Colorado
Medical Marijuana Code, i.e., they would be illegal plants not associated with any patient.
Consequently, the Division believes the Colorado Medical Marijuana Code does not allow a
licensee to cultivate plants for a patient that does not have a valid patient registry card.

Question #5 — [If] a patient has already listed another MMC as a primary center [and] the
new MMC has confirmed that it has been 120 days and the old MMC has absorbed the plants
into the other patient’s plant counts or destroyed them, can the new MMC start growing upon
confirmation with the old MMC right away?

Should a patient desire to designate a new primary center after the 120-day waiting period, the
new primary center must validate that any existing plants at the former primary center, or its
related optional premises cultivation, have been assigned to new patients at that center or that all
plants previously assigned to the patient have matured and been cultivated and harvested. Since
the primary center designation is authorized in this instance, the center’s commonly-owned
optional premises cultivation operation may commence cultivation of new plants associated
with said patient upon confirmation.

If you should disagree with the position statements provided herein, you may have the right to appeal
by seeking a Declaratory Order from the state licensing authority. An appeal is governed by the
provisions of Rule 1.310, and must be made within thirty (30) days from the date of this position
statement.

Sincerely,

Director
Medical Marijuana Enforcement Division



