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Letter Ruling No. 09-02  (Luncheons) 
 

SUMMARY:  CO Const. Art. XXIX does not prohibit a not-for-profit, non-lobbyist entity 
from hosting public officials and employees at an annual luncheon.  However, except 
where a specific exception applies, a public official or employee is prohibited from 
accepting gifts (including meals and beverages) valued at more than $50 from that 
entity per calendar year. 
 
I.  BACKGROUND 
 The Independent Ethics Commission (“IEC” or “Commission”) has received a 
request for letter ruling, asking whether a not-for-profit entity may host members of the 
General Assembly and other state public officials at an annual luncheon. 
 The not-for-profit requestor of this Letter Ruling is not registered as a lobbyist 
with the Secretary of State’s Office and therefore is not a “professional lobbyist,” as 
contemplated by Art. XXIX. 
 
II.  JURISDICTION 

Entities that are not “professional lobbyists” do not fall under the jurisdiction of 
the Commission.  However, public officers, members of the General Assembly, local 
government officials, and government employees, as defined by CO Const. Art. XXIX 
Sec. 2(1), (3) and (6) are subject to Art. XXIX Sec. 3 (gift ban) and thus, under the 
jurisdiction of the Commission. 
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III.  APPLICABLE LAW AND PRECEDENT 
  Section 2 of Article XXIX (Definitions) reads in relevant part: 
 
  (1)  “Government employee” means any employee, including independent   
  contractors, of the state executive branch, the state legislative branch, a state  
  agency, a public institution of higher education, or any local government, except  
  a member of the general assembly or a public officer. 

*      *     * 
  (3)  “Local government official” means an elected or appointed official of a local  
  government but does not include an employee of a local government. 

*     *     * 
  (6)  “Public officer” means any elected officer, including all statewide elected  
  office-holders, the head of any department of the executive branch, and elected  
  and appointed members of state boards and commissions.  “Public officer” does  
  not include a member of the general assembly, a member of the judiciary, any  
  local government official, or any member of a board, commission, council or  
  committee who receives no compensation other than a per diem allowance or  
  necessary and reasonable expenses. 
 
  Section 3 of Article XXIX (Gift ban) reads in relevant part: 
 

(1) No public officer, member of the general assembly, local government official, 
or government employee shall accept or receive any money, forbearance, or 
forgiveness of indebtedness from any person, without such person receiving 
lawful consideration of equal or greater value in return from the public officer, 
member of the general assembly, local government official, or government 
employee who accepted or received the money, forbearance or forgiveness of 
indebtedness.  
 
(2) No public officer, member of the general assembly, local government official, 
or government employee, either directly or indirectly as the beneficiary of a gift or 
thing of value given to such person's spouse or dependent child, shall solicit, 
accept or receive any gift or other thing of value having either a fair market value 
or aggregate actual cost greater than fifty dollars ($50) in any calendar year, 
including but not limited to, gifts, loans, rewards, promises or negotiations of 
future employment, favors or services, honoraria, travel, entertainment, or special 
discounts, from a person, without the person receiving lawful consideration of 
equal or greater value in return from the public officer, member of the general 
assembly, local government official, or government employee who solicited, 
accepted or received the gift or other thing of value.  
 
(3) The prohibitions in subsections (1) and (2) of this section do not apply if the 
gift or thing of value is: 

*     *     * 
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 (e) Admission to, and the cost of food or beverages consumed at, a reception, 
 meal or meeting by an organization before whom the recipient appears to speak 
 or to answer questions as part of a scheduled program; 
 (f)  Reasonable expenses paid by a nonprofit organization or other state or  
 local government for attendance at a convention, fact-finding mission or   
 trip, or other meeting if the person is scheduled to deliver a speech, make   
 a presentation, participate on a panel, or represent the state or local   
 government, provided that the non-profit organization receives less than   
 five percent (5%) of its funding from for-profit organizations or entities; 

       
In Position Statement 08-01 (Gifts), the Commission stated its desire to interpret 

Article XXIX in a manner that preserves what it believes was the intent of the electorate 
- “to improve and promote honesty and integrity in government and to assure the public 
that those in government are held to standards that place the public interest above their 
private interests.”  The Commission also referenced Section 6, which provides that 
those who breach the public trust for private gain or induce such breach shall be liable 
for monetary penalties. 
 
IV.  DISCUSSION 

The requestor entity is not an “individual who engages himself or herself or is 
engaged by any other person for pay or for any consideration for lobbying,” as 
evidenced by its not being registered as a lobbyist with the Secretary of State’s office.  
Therefore, this entity is not a “professional lobbyist” under Art. XXIX Sec. 2(5).  As such, 
this entity is not subject to any restrictions under Art. XXIX and is not under the 
jurisdiction of the Commission. 

Art. XXIX Sec. 3 does, however, prohibit a public official or employee from 
soliciting, accepting or receiving any gift or other thing of value worth more than $50 in 
any calendar year, from a person1, without that person receiving lawful consideration of 
equal or greater value in return, unless it falls under a listed exception.  This prohibition 
extends to the solicitation, acceptance or receipt, either directly or indirectly, as the 
beneficiary of a gift or thing of value given to a spouse or dependent child. 

                                                 
1  The constitutional definition of “person” includes entities and associations. 
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The Commission believes that there is a burden of inquiry placed upon each 
government official and employee to ascertain the value of items being offered to them 
as gifts, in order to ensure that he or she is not exceeding the $50 gift threshold from a 
particular donor in any one calendar year.  This is especially applicable in the scenario 
presented here, where the value of a meal may not be readily apparent. 

The Sec. 3 gift ban does not apply where the person or entity seeking to give the 
gift receives “lawful consideration of equal or greater value in return.”  The Commission 
finds no lawful consideration being given in return for lunch.  The only possible lawful 
consideration would be from the speakers at the event, and they are already excluded 
from the gift ban under exception (e) (see discussion below). 

There are two exceptions to Sec. 3’s gift ban that may be applicable here:  
Exception (e) permits a government official or employee to accept “admission to, 

and the cost of food or beverages consumed at, a reception, meal or meeting by an 
organization before whom the recipient appears to speak or to answer questions as part 
of a scheduled program,” even if its value exceeds $50.  Therefore, scheduled speakers 
at the luncheon may accept the meal and beverages, regardless of its value, so long as 
the hosting organization is the one paying.  This, however, applies only if the person or 
entity giving the gift is the hosting organization and not a third party or entity; in that 
event, the $50 yearly threshold from that particular donor would apply. 

Exception (f) permits a government official or employee to accept “reasonable 
expenses paid by a nonprofit organization or other state or local government for 
attendance at a convention, fact-finding mission or trip, or other meeting if the person is 
scheduled to deliver a speech, make a presentation, participate on a panel, or represent 
the state or local government, provided that the non-profit organization receives less 
than five percent (5%) of its funding from for-profit organizations or entities.”  Exception 
(f) is not applicable here because the not-for-profit entity requestor receives more than 
5% of its funding from for-profit organizations or entities, as evidenced by its list of 
members, who are identified as “gold,” “silver,” bronze,” and “partners,” presumably 
differentiated by the amounts of money they give.  The vast majority on this list are for-
profit entities. 
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The requestor explained that the purpose of its annual luncheons “is to educate 
legislators on issues that are of importance to the State and the business community, as 
well as to introduce legislators to statewide business leaders.”  However laudable and 
valuable this purpose may be, it would be relevant only if a government purpose was 
being sought pursuant to exception (f).  Because exception (f) has been deemed 
inapplicable here, the purpose of the luncheon becomes irrelevant. 
 
V.  CONCLUSION 
 CO Const. Art. XXIX Sec. 3 prohibits a government official or employee from 
accepting or receiving a gift or thing of value exceeding $50 from any entity within any 
calendar year, without that entity receiving lawful consideration of equal or greater value 
in return.    The Commission finds no lawful consideration here, except perhaps from 
the speakers at the event.  Therefore, although the not-for-profit entity is free to host the 
annual luncheon, the attending government officials and employees may accept the 
meals and beverages only if the value of the meal is $50 or less, and if the aggregate 
value of all gifts from this entity is $50 or less for the entire calendar year.  The only 
exception pertains to the individual(s) who are appearing to speak or to answer 
questions as part of the scheduled program.  These individuals are permitted to accept 
“admission to, and the cost of food or beverages consumed” at the luncheon, without 
regard to their value, from the hosting organization. 
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