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Greg Krivec R.Ph. FASCP, Consultant Pharmacist
Omnicare Pharmacy of Golden

15000 W 6th Avenue, #300

Golden, CO 80401-4800

Dear Mr. Krivec:

Thank you for your question: “Do RCRA requirements apply to assisted living facilities?”

Answer:
Yes, in many cases. If Assisted Living Residences (ALRs) take control of and responsibility for

medication (i.e., stores, distributes and/or arranges for disposal), the waste medication is subject to
RCRA Hazardous Waste Regulations.

For most health care facilities, being subject to RCRA Hazardous Waste Regulations means that the
facility must meet the requirements for conditionally exempt small quantity generators (CESQGs).
CESQG requirements may be found in 6 CCR 1007-3, Section 261.5 and include, but are not limited to:
e Determine which medication wastes are hazardous wastes when disposed;
e Stay below the weight thresholds applicable to CESQGs;
e Send hazardous waste to a disposal facility that is authorized to accept RCRA hazardous wastes
from CESQGs (usually an out-of-state incinerator, NOT in a red sharps container);
e Minimize releases of waste medication to the environment (i.e., do not flush medications into the
sewer).

Currently, in addition to the above requirements, the following types of health care facilities are also
required to submit a hazardous waste self certification each year: long term care facilities, inpatient
hospices, and some hospitals. ALRs are not currently required to submit the yearly self certification
requirement but are required to comply with all of the other requirements listed above if the ALR is the
one in control of waste medication.

Regulatory Background: .

Generally, RCRA hazardous waste regulations apply to any business that generates waste. In contrast,
waste generated by a household is exempt from regulation as hazardous waste. (See 6 CCR 1007-3,
Section 261.4(b)(1)). If medication and medication waste is under the control of the ALR, it is the ALR



that is the generator of the waste, not the individual patient. The ALR is a business, not a private
individual. Therefore medication waste from ALR facilities that control the medications is not
household waste and therefore not exempt.

However, if the ALR is not in charge of the disposal of waste medication, and the waste medication is
generated by a private individual in a household setting, in volumes and types that are typical of
household use, the waste medication is subject to the reduced disposal requirements that apply to
household waste. For example, if waste medication is returned to the resident or the resident’s family,
and the resident or resident’s family disposes of the medication themselves, then the waste medication is
considered household waste and is exempt from RCRA Hazardous Waste Regulations.

If you have any questions please feel free to contact Dan Goetz at 303-692-3341 or the Hazardous
Materials and Waste Management Division’s Customer Technical Assistance Line at 303-692-3320 or
toll free at 888-569-1831 x 3320.
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Joe Schieffelin, Managei"’
Hazardous Waste Program
Hazardous Materials and Waste Management Division



