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Re: taxability of gift baskets
Dear XXXXXXXXXXXX,

You request guidance regarding the applicability of Colorado sales and use tax to the
sales of gift baskets. The Department issues general information letters and private
letter rulings. A general information letter provides a general overview of the applicable
tax law, does not provide a specific determination, and is not binding on the
department. A private letter ruling is a determination of the applicability of tax to a
specific set of circumstances and is binding in the department. A party requesting a
private letter ruling must provide certain information and remit a fee. For more
information about general information letters and private letter rulings, please refer to
the Department’s regulation 24-35-103.5, C.R.S., which is available on our web site at:
www.colorado.govirevenue/tax. You have requested a general information letter.

Issue

How are sales and use tax applied to the sale of gift baskets that contain both taxable
and non-taxable items?

Background

Your company provides tax guidance to clients. You request guidance on the taxability
of the sales of gift baskets that contain both taxable and non-taxable items, such as gift
baskets containing exempt food items and taxable tangible personal property.

Discussion.

Colorado levies sales and use tax on the sale, use, storage, or consumption of tangle
personal property. §39-26-104(1), C.R.S. Colorado exempts from sales and use tax
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certain goods, such as food sold for home consumption.

In general, sales tax is calculated on the entire purchase price when a retailer bundles
the sale of both exempt and taxable items for one price. Sales tax is calculated only on
the taxable item if the price for the exempt item is separately stated and is separable
from the sale of the taxable item. See, AD Stores v. Department of Revenue, 19 P3d
680 (Colo. 2001). For example, if a retailer sells a gift basket that contains taxable
cosmetics and a gift card for an exempt spa services, then sales tax is calculated only
on the price of the cosmetics if the price is separately stated. If the price is not
separately stated, then sales tax is calculated on the total price.

There is an exception to this general rule. A retailer selling both taxable and non-
taxable items for a single price can pay use tax on the taxable item and sell the exempt
items without charging sales tax if the price of the taxable item is de minimis. For
example, if the price of the basket in which the exempt items are sold is de minimis,
and the retailer does not separately state on the invoice the price for the basket and the
price of the exempt items, then the retailer should pay use tax on the gift basket and
sell the gift basket without charging sales tax. Although the department has not
formally addressed what constitutes de minimis price, the department will likely treat as
de minimis a taxable item whose price is ten percent (10%) or less than the total
purchase price. See, e.g., Ark. Regs. GR-93(D)(2)(a) (De Minimis Exclusions for
Bundled Transactions); Ky. Rev. Stat. Ann. § 139.215(4)(e) [Eff. 7-1-09.] (Taxation of
Bundled Transactions). Use tax is calculated based on the cost to the retailer of
purchasing the basket from the supplier. Intemational business Machines v
Department of Revenue, 601 P.2d 622 (Colo. 1979).

Miscellaneous

This letter applies to state and state-collected sales and use taxes. The Department
does not administer sales and use taxes of home-rule cities and counties. You should
contact those jurisdictions for information about the applicability of their taxes. The
Department maintains a complete list of state-collected local jurisdictions in
Department publication DRP 1002, which can be viewed on the department’s web site
at www.taxColorado.org.

Enclosed is a redacted version of this letter. Pursuant to statute and regulation, this
redacted version of the letter will be made public within 80 days of the date of this
letter. Please let me know in writing within that 60 day period whether you have any
suggestions or concerns about this redacted version of the letter.
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Sincerely,

Nei! L. Tillquist

Colorado Department of Revenue
Tele: (303)866-5627

Email: ntillquist@spike.dor.state.co.us



