
 

Colorado Division of Workers’ Compensation 
FAQs re: Uniform Settlement Agreements (“USAs”) 

 
Question #1:  
 

Am I permitted to modify the USA to include additional employment-related 
matters that my client wants resolved at the time a worker’s claim for 
compensation is settled? My client doesn’t want to be involved in employment 
discrimination litigation, bad faith claims, etc. and wants these issues settled at 
the time the WC claim is settled. 
 

Answer #1: 
 

No. With the exception of Paragraph 2 and 9A and B of the USAs, “the 
parties shall not alter the prescribed form”. This provision of Rule 7-2(A) 
means that documents containing alterations to the underlying form USA 
will not be approved.  Parties should note that the USA forms contain 
“blanks” or “fields” in Paragraphs 1 and 5 that DO require completion. 
Paragraph 1 requires a date or dates of injury as well as the insertion of 
the body part or parts that is/are the subject of the claim and Paragraph 5 
requires the marking of the appropriate choice regarding subrogation.  If 
parties wish to resolve other, non-workers’ compensation matters, they 
should do so separately and not as part of the USA. 
 
Question #2: 
 

What may I include in Paragraph 9B of the USA? 
 

Answer #2: 
 

Paragraph 9B is reserved for “listing” documents that are permitted to be 
attached to a USA. By Rule, the documents that are permitted to be 
attached to the USA are not reviewed for approval by the Division of 
Workers’ Compensation (“DOWC”) nor is DOWC’s approval of the USA 
an approval of documents attached to it. Also, under Rule 7-2(A)(2), where 
the settlement involves a Pro Se claimant and is to include a Workers’ 
Compensation Medicare Set-Aside Arrangement (“WCMSA”), that 
WCMSA should be listed in  Paragraph 9B and attached to the USA. 
Nothing other than a WCMSA may be attached to a USA involving an 
unrepresented (“Pro Se”) claimant. 
 
 
 
 
 
 



 

Colorado Division of Workers’ Compensation 
FAQs re: Uniform Settlement Agreements (“USAs”) 

 
Question #3:  
 

May I include language in Paragraph 9A (or elsewhere in the USA) that 
provides that settlement of the WC claim is contingent upon the claimant’s 
execution of a bad faith waiver, voluntary resignation, discrimination claim 
against the employer and/or other employment related right or benefit? 
 

Answer #3: 
 

No. The WC Settlement cannot be made contingent on other agreements 
although other agreements can be made contingent on approval of the WC 
Settlement. 
 
Question #4: 
 

May I include in Paragraph 9A (or elsewhere in the USA) language that 
provides that attachments to the USA or other agreements among the parties 
are “incorporated in” or “incorporated by reference into” the WC settlement 
(the USA)? 
 

Answer #4:  
 

No. The WC agreement (the USA) cannot contain language stating that 
other agreements or attachments are “incorporated” or “incorporated by 
reference” (or similar language) into the WC agreement.  
 
Question #5: 
 

In Paragraph 2 of the USA there is a blank space preceded by a “dollar” sign 
($). I  presume that is where the money that’s being paid to settle the WC claim 
is inserted. However, I’m settling a claim by paying some money in a lump sum 
and other money in a series of payments spread out over time. May I set out the 
lump sum amount and the series of individual payments in Paragraph 2?  
 

Answer #5: 
 

Yes. The money that is to be paid in settlement including, when applicable, 
recitation of annuity or installment payments to be made to the claimant as 
consideration, should be placed in Paragraph 2 of the USAs.  
 
 
 
 
 



 

Colorado Division of Workers’ Compensation 
FAQs re: Uniform Settlement Agreements (“USAs”) 

 
Question #6:  
 

What if I want to make it clear for tax purposes that this money that is being 
paid in settlement is intended by the parties as “damages” for personal 
injuries? 
 

Answer #6: 
 

The DOWC will permit the parties to include the following sentence in 
Paragraph 2 if they so desire: 

 
“All payments provided herein constitute damages on 

account of personal injuries and/or physical sickness 
within the meaning of Section 104(a)(1) of the Internal 
Revenue Code of 1986, as amended.”  

 
Question #7: 
 

My client intends to settle a WC claim by paying a lump sum as well as 
purchasing an annuity that will make periodic payments but the annuity 
company requires that certain details pertaining to the annuity purchase and its 
administration be contained within the WC settlement. How can I do this if I’m 
not allowed to alter the USA? 
 

Answer #7:  
 

In Pro Se Settlements, where specific details regarding structured 
payments are desired, those details, e.g., the payee’s right to payment, non-
assignment, discharge of payment obligation, qualified assignment, etc., 
may be placed in Paragraph 9A or, where all parties are represented, the 
parties may elect to place those details in Paragraph 9A or in attachments 
to the WC settlement and then list those attachments in paragraph 9B. 
 
Question #8: 
 

To settle this particular pro se WC claim, my client wants to establish a 
Medical Trust or a Medical Custodial Account to allocate and protect money 
exclusively to be used by the injured worker for future medical care but the 
injured worker is not Medicare-eligible and will never become eligible. Can the 
parties include this type of set-aside in the USA? 
 
 
 



 

Colorado Division of Workers’ Compensation 
FAQs re: Uniform Settlement Agreements (“USAs”) 

 
Answer #8: 
 

Yes. In Pro Se Settlements, language regarding Medical Custodial 
Accounts or Medical Trusts that are part of the WC settlement, including 
the annuity funding of such accounts, should be placed in Paragraph 9A. 
  
Question #9: 
 

There are times when parties want to settle all issues in a WC claim except for 
medical benefits. In other words, the parties desire to keep the medical benefits 
“open” but “fully and finally” close all other benefits. However, Paragraph 
3(h) of the USA indicates that future medical benefits are closed upon approval 
of the USA and parties are not permitted to alter the USA except as expressly 
indicated in Rule 7-2 and this is not one of the exceptions. Can the parties fully 
and finally settle all benefits except future medical benefits using a USA and if 
so, how can this be done? Should Paragraph 3(h) be deleted when medical 
benefits are being left open? 
 
Answer #9: 
 

Parties seeking a final settlement of all issues except medical benefits, i.e., 
“meds left open”, should use the appropriate USA and include a provision 
keeping future medical benefits “open” in paragraph 9A. Paragraph 3(h) 
should NOT be deleted because (a) except as noted, the parties are not to 
alter the form and (b) the language of Paragraph 3 provides that all 
workers’ compensation benefits that are listed in Paragraphs 3(a) through 
(h) are being waived “…unless specifically provided otherwise in 
Paragraph 9A…” 
 
Question #10: 
 

In a settlement I’m working on, the parties have agreed that a specific unpaid 
bill will be paid by the respondent and many times there are particular WC 
details that have been the subject of prior discussions between the parties that 
either or both parties want to have memorialized in the settlement agreement as 
evidence of their respective understandings about these matters. Can this be 
done using the form USA? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 

Colorado Division of Workers’ Compensation 
FAQs re: Uniform Settlement Agreements (“USAs”) 

 
Answer #10: 
 

Yes. Paragraph 9A is where such similar matters that are specific to this 
particular settlement (and covered by the WC Act) may be addressed. 
These will usually be matters relating to the benefits listed in Paragraph 
3(a) through (h), e.g., “Parties agree that TTD will end on May 3, 2009” or 
“Claimant reached MMI on April 3, 2009 and has a 14% whole person 
rating.” or “Parties agree that the St. John’s Hospital bill in the amount of 
$1,200 for services on May 2, 2008 is the responsibility of the respondent” 
or “Parties agree that claimant has been previously paid for 
disfigurement” or other similar ‘particularized circumstance’. 
 
Question #11:  
 

My client wants to be sure that all the WC claims incurred by an injured worker 
while the worker was employed by my client will be included in the settlement 
that I’m working on. Must I include all the WC numbers in the caption of the 
USA in order to settle all of them or can I put one WC number in the caption of 
the USA and just list the injury dates and body parts for all of them in 
Paragraph 1? 
 

Answer #11: 
 

Where DOWC records show that a claimant has had other injuries to 
which a WC number has been assigned, if those numbers do not appear in 
the caption of the USA, the DOWC will take the position that those other 
claims are not being settled regardless of language in the document that 
purports to settle “any and all” claims and regardless of whether all injury 
dates and body parts are listed in Paragraph 1.  If the parties are aware of 
injuries that have not resulted in claims filed with the Division (i.e., no 
division-assigned WC number), but wish to include those injuries in the 
settlement, then list the dates of injury in the USA. Similarly, any clause 
that attempts to release liability for “unknown” injuries while employed is 
not permitted. Language that releases the unanticipated consequences of a 
known injury or disease is already included in Paragraph 6 of the USA. It 
is also permissible to include a provision in Paragraph 9A that provides 
that claimant acknowledges disclosure to respondents of “any and all 
known job related accidents, injuries or occupational diseases…”.  
 
 
 
 



 

Colorado Division of Workers’ Compensation 
FAQs re: Uniform Settlement Agreements (“USAs”) 

 
Question #12: 
 

If parties want to enter into a “global settlement”, i.e., resolve non-workers’ 
compensation matters e.g., bad faith, voluntary resignation, waiver of other 
employment rights and/or benefits and a WC claim or claims, what procedure 
should be followed with respect to presenting a WC settlement agreement to the 
DOWC for approval? 
 

Answer #12: 
 

Parties to a pro se settlement wishing to ‘globally’ settle a WC claim as well 
as non-WC matters (resignation, employment waivers, bad faith waiver, 
confidentiality agreement, etc.) will need to use a vehicle other than just the 
USA to achieve that goal e.g., separately by agreement(s) that are not 
referenced in, attached to or submitted to the DOWC with the USA since, 
by Rule, no document(s) other than a WCMSA may be attached to a Pro 
Se USA and because non-WC matters cannot be included in Paragraph 9A.  
However, the parties may condition their acceptance of those separate 
agreements involving non-WC matters upon the Division’s approval of the 
USA.  
 

Parties to Represented USAs have the option to either handle non-WC 
issues by attachments to a USA (and then list the attachments in 9B) or by 
separate agreement(s) that are not referenced in, attached to or submitted 
to the DOWC with the USA. Remember that DOWC does not review 
documents that are permitted to be attached to the USA for approval nor is 
DOWC’s approval of the USA an approval of the documents attached to it. 
 
Question #13:  
 

I represent the sole and wholly dependent spouse of a worker killed in an on-
the-job accident and am helping her settle her claim for death benefits. Must 
the parties use a USA to settle this claim? 
 

Answer #13: 
 

No. The USA is not meant to be used for claims for death benefits. 
  
 
 
 
 
 



 

Colorado Division of Workers’ Compensation 
FAQs re: Uniform Settlement Agreements (“USAs”) 

 
Question #14: 
 

Must I use a USA when “settling” disputed issues? 
 

Answer #14: 
 

No. When only discreet issues in a case are being resolved (e.g., average 
weekly wage, temporary disability periods, acceptance of a physical 
impairment rating by the parties, etc.) the USA form should not be used. 
However, final settlements that masquerade as “stipulations” so that 
unacceptable provisions can be included in them will not be approved and 
will likely be considered a violation of rule 7-2. 
 
Question #15: 
 

May I include a provision in the USA that provides that if the claimant’s future 
medical expenses related to injuries referred to in the claim exceed the amount 
of the settlement, that fact will not constitute fraud or a mutual mistake of a 
material fact that would allow the claimant to reopen the settlement? 
 

Answer #15: 
 

No. As a matter of policy, any clause that attempts to define what will or 
will not be considered fraud or a mutual mistake of material fact will not 
be permitted. 
 
Question #16:  
 

In the USA that the insurance carrier wants my client to sign there is a clause 
that provides that if a healthcare provider or CMS seeks to obtain payments 
from the carrier after the settlement, my client has to indemnify the carrier for 
any payments it’s obligated to make. Is this provision acceptable in a USA? 
 
Answer #16: 
 

No. Clauses that provide that the claimant must repay settlement proceeds 
if the claim is reopened or that provide for a credit against money ordered 
to be paid upon a reopening of a settlement are acceptable but language 
that requires the claimant to indemnify a carrier when reimbursement 
from the carrier is sought by another entity are not acceptable. 
 
 
 
 



 

Colorado Division of Workers’ Compensation 
FAQs re: Uniform Settlement Agreements (“USAs”) 

 
Question #17: 
 

Rule 7-2(C) says that when parties are requesting approval of a stipulation 
resolving one or more issues in dispute, a motion for approval of a joint 
stipulation should be used and not the Division’s prescribed form settlement 
agreement. My client agreed to settle all issues in a claim but also agreed to 
leave medical benefits “open”. I prepared a Stipulation for Partial Settlement 
relying on Rule 7-2(C) but the DOWC would not approve our “Stipulation”. 
Why not? 
 
Answer #17: 
 

Parties seeking a final settlement of all issues except medical benefits, i.e., 
“meds left open”, should use the appropriate USA and include a provision 
keeping future medical benefits “open” in paragraph 9A.” Though it is 
true that not all issues are being settled because medical benefits remain 
available, because all other issues are being closed i.e., “settled”, including, 
most-significantly, the “right-to-reopen”, the Division requires that the 
parties use the form settlement agreement. 
 


