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XXXXXXXXXXXX 
Attn:  XXXXXXXXX 
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XXXXXXXXXXXX 
 
 
December 4, 2007 
 
 

Re:  energy drinks 

 
Dear XXXXXXXXXX: 
 
This letter is in response to your letter to the Colorado Department of Revenue, dated August 23, 2007, re: 
taxability of energy drinks, carbonated and non-carbonated.  We apologize for the time it has taken to respond 
to your inquiry. 
 
Colorado Department of Revenue provides informational letter as a service to taxpayers.  These letters 
represent the opinion of knowledgeable and experienced department staff and can be a valuable resource in 
making informed decisions regarding your tax obligations.  However, these letters are not binding on the 
department.  §24-35-103.5, C.R.S. 
 
Issue 
Are energy drinks non-taxable foods? 
 
Background 
You list by name a variety of drinks and ask if they qualify as exempt food. 
 
Discussion 
Food is exempt from state and special district sales and use tax if it is for domestic home consumption.  §39-26-
707, C.R.S.  Food for domestic home consumption is defined as  food that is eligible for purchase under the 
federal food stamp program and Special Supplemental Nutrition Program for Women, Infants and Children 
(WIC).  See §39-26-707(1)(a) and (b), C.R.S.; 7 U.S.C. §2012(g) and §1786.  Therefore, we look to see if the 
food in question can be purchased with food stamps or WIC funds. 
 
You state that some of the products are not eligible under the food stamp program.  Therefore, those products 
are taxable in Colorado.  As for the remaining drinks listed in your letter, it is not possible to determine from 
your list whether the products qualify under the federal food stamp program or WIC program.  As a general 
observation, it appears that the products are similar to Red Bull Energy Drink (which is also on your list).  We 
checked with the Colorado field office for the Food and Nutrition Service of the United States Department of 
Agriculture, which informed us that the USDA has determined that Red Bull Energy Drink is not an allowable 
food under the food stamp program.  Therefore, and unless the other drinks you listed are significantly different 
from Red Bull Energy Drink, they are also taxable. 
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You also ask if enhanced water is exempt.  See, DOR regulation (39-)26-102.4.5(1)(a)(3).  However, 
carbonated water is not exempt (e.g., tonic water), unless it is carbonated water with sugar or sugar substitutes.  
See, DOR regulation (39-)26-102.4.5(1)(c)(1). 
 
You state in your letter that, “The Home Rule is followed in the state of Colorado...”  It is not clear what you are 
asserting.  Colorado does have home rule cities and counties, which administer their own sales and use taxes.  
I should also note that food for home consumption is also exempt from state-administered city and county sales 
taxes, unless the city or county elects to tax food.  §29-2-105(1)(d), C.R.S.  The Department maintains a list of 
state administered cities and counties and whether they tax food.  See, DRP 1002 which is available on our 
web site at http://www.revenue.state.co.us/PDF/drp1002.pdf. 
 
Finally, the Department makes a good faith effort to provide accurate and complete answers to questions posed 
to it by taxpayers.  However, the information and answers provided here are not binding on the Colorado 
Department of Revenue, nor do they replace, alter, or supersede Colorado law and regulations.  The Executive 
Director, who by statute is the only person having authority to bind the Department, has not formally reviewed 
and/or approved this response.  
 
Respectfully, 
 
 
 
Steve Asbell 
Taxpayer Service Division 
Phone 303.866.3889 
Email  sasbell@spike.dor.state.co.us 
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