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July 6, 2016 
 
XXXXXXXXXXXXXXXX 
Attn: XXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXX 
 
Re: Distributor Fees 
 
 
Dear XXXXXXXXXXX, 
 
You submitted on behalf of XXXXXXXXXXX (“Company”) a request for guidance on whether 
Company is liable for sales tax on fees paid by distributors to Company. 
  
The Colorado Department of Revenue (“Department”) issues general information letters and 
private letter rulings.  A general information letter provides a general overview of the 
relevant tax issues and is not binding on the Department.  A private letter ruling provides a 
specific determination for a specific set of facts, is binding on the Department but not on the 
taxpayer, and requires payment of a fee.  For more information about general information 
letters and private letter rulings, please see Department Rule 1 CCR 201-1, 24-35-103.5. 
  
The Department treats your request as a general information letter. It is important to 
remember that general information letters, such as this one, are general discussions of tax 
law and are not a determination of the tax consequence of any particular action or inaction. 
If you would like the Department to issue a private letter ruling on the issues you raise, you 
must submit a new request and provide the fee in compliance with Department Rule 1 CCR 
201-1, 24-35-103.5.   

 
Issues 

 
1. Is Company’s renewal fee subject to sales tax? 

2. Is Company’s Dashboard and personal website fee subject to sales tax? 

 
Background 

 
Company is a multi-level marketing company that sells goods through its network of 
distributors.  Distributors pay an annual renewal fee to Company to be maintained on 
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Company’s records as “active” distributors.  Active distributors purchase Company’s goods 
at discounted prices.  The discount is measured by the distributor’s volume of sales.  Active 
distributors also receive Company’s magazine on a quarterly basis. 
 
Company offers distributors the option to purchase Company’s “Dashboard” and a personal 
website.  The Dashboard gives distributors access to information on all activity on the 
distributorship and online tools to track and manage business.  The personal website allows 
distributors to add customers and downline distributors to their own shopping cart and online 
sponsoring. 
 

Structure of Analysis 
 

To determine whether Company is required to collect sales tax on the fees, the Department 
will examine the following questions: 
 

1. Is the fee the purchase of taxable tangible personal property at retail pursuant to § 

39-26-104(1)(a), C.R.S.? 

2. Is the Dashboard and personal website tangible personal property as defined in § 39-

26-102(15), C.R.S.?  

a. Is Company an application service provider? 

b. Is the computer software tangible personal property pursuant to § 39-26-

102(15), C.R.S.? 

 
Discussion 

 
Colorado levies sales tax on the retail sale of tangible personal property.1  Tax is calculated 
on the purchase price paid by the buyer.2  The specific issue you raise is whether the 
renewal fee, which is a fee paid by a customer, is included in the sales tax calculation.  To 
decide this issue it is important to point out that you have identified two items of tangible 
personal property that are transferred to the buyer (i.e., the distributor)  in connection with 
the payment of the membership fee: the distribution of a magazine and purchases of 
discounted goods.  We examine each item of property below. 
 
We previously issued a general information letter in which we stated that a membership fee 
is part of the sales tax calculation if payment of the fee results in the transfer of taxable 
tangible personal property to the buyer.3  In that case, the membership fee was taxable 
because members received a guidebook, materials for their use in marketing their business 
to consumers, and a magazine in exchange for the membership fee. 
 
However, there are important differences between Company’s membership and the 
membership described in our prior guidance. Company represents that not only does it give 
the magazine to distributors but it also gives the magazine to customers for free.  This 
suggests to us that Company is not selling the magazine to distributors in exchange for 
payment of the renewal fee.  Rather, the magazine appears to be more appropriately 
characterized as promotional material used by Company to market its business plan and 

                                                 
1
 § 39-26-104(1),C.R.S.  

2
 § 39-26-104(1)(a) and 102(7)(a),C.R.S. 

3
 See, General Information Letter (GIL) 14-008.   
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goods to distributors and customers.  Payment of the membership fee is primarily for the 
purpose of staying on the “active” list of distributors who are entitled to purchase goods at a 
discounted price.  The magazine is, in this light, incidental to the renewal fee.  Therefore, we 
believe that payment of the renewal fee does not constitute the sale of the magazine. 
 
We next turn to the question of whether buyer’s access to discounted goods is a basis for 
subjecting the fee to tax.  In some instances, fees paid by buyers to access discounted 
goods may be subject to tax.  For example, if a retailer has a membership program that 
allows members who pay a membership fee to purchase goods for $1, but nonmembers pay 
$3, the payment of the “membership” fee is likely a partial payment of the purchase price 
and the retailer’s gross taxable sales and, therefore, should be included in the calculation of 
sales tax. 
 
However, the membership fee is not taxable if the purchase of the discounted tangible 
personal property is itself not taxable.  For example,  the fee is not taxable if the member’s 
purchase of goods is an exempt purchase for resale.  In the case you describe, distributors 
are making nontaxable wholesale purchases for resale to the ultimate consumer.  Therefore, 
the membership fee itself also appears to be nontaxable. 
 
With respect to the Dashboard and personal website fee, Colorado does not impose sales 
tax on application service providers of software.4  Application service providers (ASP) 
typically offer customers access to computer software maintained on the ASP’s servers.  In 
contrast to an ASP business model, if Company actually delivers computer software to 
distributors, then the software is subject to tax if it is pre-packaged for repeated sale, has a 
non-negotiable license, and is delivered in a tangible medium.5  If the computer software 
does not meet each of these three requirements, then it is not taxable. 
 

Miscellaneous 
 

This ruling applies only to sales and use taxes administered by the Department. Please note 
that the Department administers state and state-collected city and county sales taxes and 
special district sales and use taxes, but does not administer sales and use taxes for self-
collected home rule cities and counties. You may wish to consult with local governments 
which administer their own sales or use taxes about the applicability of those taxes.  Visit 
our web site at www.colorado.gov/revenue/tax for more information about state and local 
sales taxes. 
  
This ruling is premised on the assumption Company has completely and accurately 
disclosed all material facts.  The Department reserves the right, among others, to 
independently evaluate Company’s representations.  This ruling is null and void if any such 
representation is incorrect and has a material bearing on the conclusions reached in this 
ruling.  This ruling is subject to modification or revocation in accordance to Department 
Regulation 24-35-103.5. 
  
Enclosed is a redacted version of this ruling.  Pursuant to statute and regulation, this 
redacted version of the ruling will be made public within 60 days of the date of this letter.  
Please let me know in writing within that 60 day period whether you have any suggestions or 

                                                 
4
 § 39-26-102(15)(C)(ii)(a), C.R.S.  

5
 § 39-26-102(15), C.R.S. 
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concerns about this redacted version of the ruling. 
  
  
Sincerely, 

Neil L. Tillquist 
Colorado Department of Revenue 

 

 

 
 

 


