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December 4, 2007 
 
 
 
Re: taxability of dark fiber 
 
Dear XXXXXXXX, 
 
This letter is in response to your letter to the Colorado Department of Revenue, dated July 24, 2007, 
re: taxability of dark fiber.  We apologize for the time it has taken to respond to your inquiry. 
 
Issue 
Are dark and “lit” fiber optic cable subject to sales or use tax? 
 
Background 
Your question concerns the following set of facts.  A lessor, which is a local exchange carrier licensed 
to do business in this state, owns a network of “fiber optic cable” which, when activated, is used to 
support the transmission of voice, data, and internet service applications.  The cables are buried 
underground and accessible only through lock box locations.  The lessor leases the right to use the 
dark fiber to lessees, including other telecommunications companies.  In order to activate the dark 
fiber, the lessee must activate the fiber with external energy source; lessor may also provide this 
source.  Lessor retains ownership of the cable. 
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Discussion 

1. Monthly leasing charge billed by the lessor to its corporate clients for the use of its unlit fiber 
optic cable (i.e., dark fiber network) is subject to the Colorado state sales tax. 

Your letter does not contain sufficient information for the department to determine whether the dark 
fiber optic cable is taxable.  Dark fiber is taxable if it retains its identity as tangible personal property 
and can be separated from the real property without damage.  In making a determination, the 
department will consider, among other things: whether the tangible personal property is tied to a 
particular business operation rather than the general improvement of the real property; the degree to 
which the dark fiber is affixed to real property; whether, and the degree to which, there is damage to 
real property if it is removed; and the objectively manifested intention of the parties. 
 

2. Dark fiber is tangible personal property unless it is so affixed to real property as to lose its 
identity and cannot be removed without significant damage. 

Colorado imposes a sales tax on the sale, use, storage, and consumption of tangible personal 
property.  §39-26-104(1)(a) and 202(1)(a), C.R.S. (tax levied on tangible personal property).  A “sale” 
includes a lease of such property.  §39-26-102(23), C.R.S.  Tangible personal property that loses its 
identity when it becomes an integral and inseparable part of the realty, irremovable without damage 
to the premises, is not taxable.  Department Reg. 26-102.15.  Colorado tax law for real property 
defines personal property to include “any pipeline, telecommunications line, utility line, cable 
television line, or other similar business asset or article installed through an easement, right-of-way, 
or leasehold for the purpose of commercial or industrial operation and not for the enhancement of 
real property…” §39-1-102(11), C.R.S.  Although real property tax law is not necessarily dispositive 
on issues of sales tax, the department generally will read the real property tax law in pari materia with 
sales tax law, unless the context indicates otherwise.  See, also, Connecticut Legal Ruling 2007-3, 
07/13/2007 (buried dark fiber does not loses its identity as tangible personal property).   
 

3. Charges for the use of “lit fiber” subject to taxability as a form of pure telecommunications 
service. 

Yes, for intrastate telephone services.  Telephone services are subject to tax.  §39-26-104(1)(c)(I), 
C.R.S. (Telephone services for all intrastate telephone services are taxable.).  Colorado Regulation 
(39-)26-104.1(1)(c) (Telephone service includes leased circuits and facilities, non-talking circuits, and 
private line service)..  See, also Colorado FYI Sales 80. 
 
Finally, the Department makes a good faith effort to provide accurate and complete answers to 
questions posed to it by taxpayers.  However, the information and answers provided here are not 
binding on the Colorado Department of Revenue, nor do they replace, alter, or supersede Colorado 
law and regulations.  The Executive Director, who by statute is the only person having authority to 
bind the Department, has not formally reviewed and/or approved this response.  
 
Respectfully, 
 
 
 
Steve Asbell 
Taxpayer Service Division 
Phone 303.866.3889 
Email  sasbell@spike.dor.state.co.us 
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