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Colorado Division of Workers’ Compensation 
A Physician’s Guide to Division Rule 8-8, et seq. 

Audio-Recording of IMEs – FAQ’s and Instructions 
 

 
Q. When is or was this new Rule effective? 
 

A. The Rule went into effect on August 5, 2009.  
 
Q. Does it apply to all Independent Medical Exams that I might be asked to do? 
 

A. Only when both of the following apply: 
 
 (1)  The IME is requested directly by an insurer or employer (the “respondent”). It does 
NOT apply to Division IMEs (the “DIME” program) or other IMEs that are essentially requested 
through the Division, such as IMEs under C.R.S.  8-43-502  (those generally come through the 
DIME unit).  It also does NOT apply to IMEs that are requested directly by a claimant or 
claimant’s representative.  
 
 (2) This Audio-Recording requirement applies to all IMEs, subject to (1), above, 
regardless of the date of injury or the date the claim was filed.    
 
Q. When the claimant arrives for his/her appointment, will they know that the 
appointment is supposed to be audio-recorded? 
 
 A. They may or they may not.  Hopefully the insurer who set up the exam will have 
informed the claimant or his/her representative about this.  However, consistent with the 
language in the statute the Rule states at 8-9(B),  “Immediately prior to the exam, the 
examining physician shall verbally notify the injured worker that the examination will be audio 
recorded.”   
 
Q. Will the injured worker get anything in writing?  
 

A. Yes. There is a Division form, Form WC 36—available in English and Spanish, 
which discloses that the exam will be recorded and which the claimant must sign to give such 
consent.  It is preferred and intended that the insurer provide this form to the claimant ahead of 
time. If the form was not provided, you should give the claimant the form and have it signed. If 
the claimant does not sign, the exam cannot go forward.   

 
It is recommended that your office keep a set of these forms on-hand.  They may be 

found on the Division’s website at www.colorado.gov/cdle/dwc .  Click on the menu item 
“Official Forms.”  You may also contact the Division’s Customer Service, 303-318-8700, or the 
Physicians’ Accreditation office, 303-318-8763, for assistance in obtaining this form. 

 
Q. What about the recording equipment?  Does the Division require any specific 

type? 
 
 A. The Rule at 8-10 covers “Audio Recording and Fees.”  You are urged to review 
this section, in general.  There is no specific recommendation regarding the recording 
device(s) EXCEPT that the recording must be saved in a DIGITAL format. This means that it 
can be saved on a CD, an MP3 player, a flash drive, or perhaps other devices where storage 
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and digital reproduction are possible.  The recording may later be subject to copying.  The 
respondent can provide the equipment for you, or you may decide to obtain your own 
equipment.  When obtaining equipment for this purpose, consider that we are talking about a 
narrow range of audible hertz – the range of the human voice.  Many types of recording 
devices are oriented to music recording; that level of high-quality reception is probably not 
necessary.  But also consider issues of portability, ease of operation, compactness, the types 
and number of microphones, and ease of storage and reproduction of the final product—
whatever the needs and set-up of your office may demand. 
 
In addition, the statute says that the parties to the claim may also make their own audio 
recording of the examination.  Therefore, if either party wants to set up a recording device, that 
is allowed.  
 
Q. What if, in a given examination, it doesn’t record or there is a problem with the 

sound? 
 
 A. Be aware that if the recording is inaudible or not recorded at all, the parties to 
the case may ask an administrative law judge to fashion a remedy.  The Rule (at 8-13) 
indicates:  “If the examining physician was responsible for the faulty or inaudible recording, the 
examining physician may be required to repeat the exam without additional payment.”  
 
Let’s hope that doesn’t happen!  But here are a few hints:   

 This seems obvious, but when beginning the examination, ensure that the recording 
device is turned ON, there is fresh recording media, and you are not inadvertently 
recording over something else, like another recorded exam.  Many courtrooms now use 
audio-recording instead of court reporters, and we have learned that problems or failure 
to record are often due to these types of errors.  

 If the equipment you are using allows this, perhaps check the recording maybe 1-2 
minutes in to the examination to ensure all is working properly. 

 
Q. Is there an additional fee for billing this type of IME? 
 
 A. Yes, under Rule 8-10(C) you may bill the insurer/requester an additional $30 for 
IMEs that are recorded, in addition to the standard hourly fee set forth in the Division’s Fee 
Schedule. The Medical Fee Schedule, Sec. 18-6(G)(4),  includes a Division “Z”-code – Z0766--
to accommodate this $30. There is also a code in the same section, Z0767,  to charge $20 to 
provide a copy of the recording; see one of the Questions below.  
 
Q. Are there any special protocols required for the exam itself, under these types of 

circumstances? 
 

A. No, just proceed with your examination as you normally would.  If you wish, you 
may start the exam with an oral acknowledgment (with the claimant) that this exam is being 
audio-recorded, the name of the claimant, the date and time of the appointment, and if anyone 
else is present such as one of your medical staff or a language interpreter.   

 
Q. What happens after the examination?  What do I do with the recording? 
 

A. You must store, or arrange to be stored, the recording for 12 months, unless 
there is an order from an Administrative Law Judge to the contrary. (Rule 8-12). 
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Q.  Do I still need to provide a written report?  
 
 A. Yes.  Your written report is still considered the main work-product of this 
process, and should be completed and sent to both parties as per standard protocols.   Also 
be aware that, in the same legislation that created the audio-recording, the following language 
was added to the statute (at C.R.S. 8-43-404(2)):  “After any examination conducted under this 
section, the examiner shall prepare a written report giving a description of the examination 
performed, the written documents or any other materials reviewed, and all findings or 
conclusions of the examiner.”  These requirements for a complete written report are essentially 
no different from what was and is generally expected.  However, those protocols are now in 
the statute.  
 
Q. Why do I need to save and store the recording? 
 
 A. Under the law and Rule, any party to the workers’ comp claim has a right to 
request a copy of the recorded exam, but this does not mean they will routinely do so.  
 
Q. Therefore, my office must provide the copy of the recording? Can I charge for 

this?  
 
 A. Yes.  You should keep the original recording but make a copy (or you may have 
an electronics vendor make a copy) when it is requested.  You may charge a party $20 for 
each copy of the recording. (Bill with code Z0767 under Fee Schedule Sec. 18-6(G)(4).) Note 
that there are certain required protocols to follow for providing these copies, as discussed 
below.  
 
 
Q. Can’t I just automatically give the two parties a copy of the recording when it’s 

done? 
 
 A.   NO.  You must hold on to it until it is requested, or until 12 months passes and 
you receive no such request—at which time you may destroy it.  
 
 
Q. What do I (or my office) need to do when someone wants a copy of the recorded 

exam?  
 

A. The sequence here is very critical.  Either party to the case must make a 
written request to you for the recording. This must be done within 20 days of the date from 
when you issue your written report. The written request should include the address to which 
the copy of the recording (on a CD-ROM, etc.) shall be sent, and a check to your office for 
$20.  They are also to provide a copy of their written request to the other side.  Under Rule 8-
10(D) and (E), regardless of which party is making the request, you must send the first (and so 
far, the only) copy to the claimant only, even if the respondent is making the request.  Do not 
send a copy to the insurer, at least not yet.  This is because the claimant has the right in the 
first instance to listen to the recording and determine whether there are any matters discussed 
with you during the exam that are not related to the work injury and may be otherwise 
confidential. Those matters may not be disclosed to the insurer or employer. 
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Q. So, if the insurer makes the request for a copy of the recording, I send it to the 
claimant?  Who pays for this?  And when do I send it? 

 
A.  Yes, it first goes to the claimant.  The insurer may make the initial request but is 

obliged to provide to you the address of the claimant, and a check for $20 to pay for the copy.  
The doctor’s office has 15 days within which to make a copy of the audio recording and send it 
to the claimant.  
 
Q. If the claimant makes the initial request for the recording, I only send it to them? 
 

A. Yes, you send the copy only to the claimant within 15 days of their request.  The 
claimant must also pay the $20 for his/her copy.  Do not send a copy to the 
respondent/insurer. 

 
Q.  So, when does the respondent/insurer get a copy of the recording? 
 

A. The claimant has 15 days within which he/she must listen to the recording and to 
raise an allegation that there is something on the recording that should not be disclosed.  
(They raise the issue with the Division and the other party; the doctor is not involved.)  If the 
claimant does not raise that issue in that timeframe, basically the insurer/respondent can then 
request a copy of the recording from the doctor, with a $20 payment for the copy.  The doctor 
must provide that copy to the insurer within 15 days of the request. 
 
Alternatively, the claimant may raise an issue about the recording which an administrative law 
judge will hear--to redact certain parts of the recording, for example.  This may take some 
time, possibly months.  After resolution of that issue, it is possible that the insurer/respondent 
will make a request to the doctor’s office for a copy of the recording. Note:  the doctor’s office 
does not do any of the redacting; that is done by the office of the administrative law judge.  
 
Basically, you cannot release the second copy to the insurer until you receive a written request 
and the $20 payment.  
 
Hint: If you/your office is asked by either party for the recording at the outset, it may be more 
expedient to just automatically make two copies of the recording at that time, only releasing 
one initially, but you’ll have the second one immediately available if / when it can be released, 
down the road.  
 
Q. The doctor’s office is always in possession of the original recording? 
 
 A. Yes.  You must retain it for 12 months unless you receive a court order to the 
contrary. (Rule 8-12). 
 
Q. Who do I contact with questions about this process? 
 
 A. Depending on your question, in some instances you may need to contact the 
insurance adjuster, or whoever set up the IME with your office.  Questions regarding the Rule 
can be directed to the Division:   

 Becky Greben, Physicians’ Accreditation, 303-318-8756  or 
 Becky.greben@state.co.us 
 Physaccred@state.co.us 


