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THE FOLLOWING ARE INITIAL RESPONSES TO SOME OF THE QUESTIONS THAT THE AIR POLLUTION 

CONTROL DIVISION HAS RECEIVED REGARDING THE FEBRUARY 2014 REVISIONS TO REGULATIONS 

NOS. 3, 6, AND 7.  THE DIVISION WILL CONTINUE TO WORK WITH STAKEHOLDERS ON RULE 

IMPLEMENTATION ISSUES AND THESE RESPONSES MAY BE REVISED OVER TIME.  ADDITIONALLY, 
THESE RESPONSES ARE NOT LEGALLY BINDING INTERPRETATIONS OF THE ACTUAL REGULATORY 

PROVISIONS, BUT MERELY SERVE AS A CURRENT GUIDE TO ASSIST OWNERS, OPERATORS AND OTHER 

INTERESTED PARTIES.  
 
IF YOU HAVE ADDITIONAL OR SPECIFIC QUESTIONS, PLEASE SEND AN EMAIL WITH YOUR QUESTION 

AND CONTACT INFORMATION TO CDPHE.COMMENTSAPCD@STATE.CO.US.  
 

REGULATION NUMBER 7 
  
Definitions – Section XVII.A. 
  

53. How will the new definition of “visible emissions” affect the visible emissions requirements under 
Section XII? 
 
The visible emission requirements under both Section XII and XVII are applied identically.  See 
the memo titled “Procedures on Visible Emissions” for additional information, located on the 
APCD website at:  https://www.colorado.gov/pacific/cdphe/summary-oil-and-gas-emissions-
requirements.  

 
54. What does manifolded via liquid line mean in the definition of storage tank in Section XVII.A.15.?  

Are piping connections not used for the purposes of air pollution control equipment considered for 
determination of liquid manifolded?  For example, would the Division consider vessels to be 
manifolded where there are drain lines between storage vessels connected through liquids lines 
with a manual valve.   
 
The Division considers individual storage vessels to be manifold by liquid line where the intention 
is to share the same liquid storage space between individual vessels.  Drain lines, lines to a 
loading rack or loadout location, and vapor lines to air pollution control equipment are not 
considered in determining if storage vessels are manifold via liquid line.  See Permit Section 
Memo 14-03, Section 1.16 for a definition of “liquid manifold” as it relates to storage tanks.  
 

55. If two storage tanks are on a well pad, should the storage tank emissions be considered together 
for the purpose of applicability determinations under Regulation Number 7, Section XVII.C. and 
XVII.F.?  For the purposes of this question, assume the storage tanks are not manifolded 
together.   

 
The threshold for storage tanks under Section XVII.C. are not cumulative for a well pad; each 
storage tank should be evaluated against the threshold and requirements of Section XVII.C. 
individually.   
 
Similarly, under Section XVII.F.4., for well production facilities with condensate or crude oil 
storage tanks, the threshold is not cumulative for the entire well production facility.  The operator 
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should evaluate the single highest emitting condensate or oil storage tank to determine the 
inspection frequency.   
 
However, under Section XVII.F.4., for well production facilities without condensate or crude oil 
storage tanks, the operator should utilize the total facility controlled emissions to determine 
inspection frequency.   
 

56. How is well production facility defined for the storage tank requirements of Section XVII.C?  How 
is it defined for the LDAR requirements under Section XVII.F.?   
 
Well production facility is defined the same for the purposes of both Sections XVII.C. and XVII.F.  
The definition may be found in Regulation 7, Section XVII.A.17.  For more information on how the 
LDAR requirements in Section XVII.F. are applied for well production facilities, please refer to PS 
Memo 14-04, available soon.   

 
Storage Tank STEM Monitoring and Recordkeeping – Section XVII.C.2.b. and XVII.C.3. 
 

57. What are the STEM requirements (i.e. Section XVII.C.2.) for storage tanks subject to controls 
under Section XII.D.? 

 
Storage tanks with emissions less than 6 tpy VOC may be subject to development of a STEM 
plan, as required under Section XVII.C.2., if they are required to be equipped with control 
equipment to demonstrate compliance with the system-wide control requirements of Section 
XII.D.  The Division assumes that all storage tanks included in the Regulation Number 7, Section 
XII system-wide reports are subject to controls and thereby subject to the requirements of Section 
XVII.C.2., unless the operator can otherwise identify those condensate storage tanks which are 
not required for compliance with the system-wide control requirements. 
 
Operators of such storage tanks are subject to the venting standard in Section XVII.C.2.a. and 
required to develop a STEM plan that includes the minimum requirements listed under Section 
XVII.C.2.b.  There is no minimum AIMM inspection requirement under STEM for storage tanks 
with emissions less than 6 tpy VOC, and as such, the operator may elect the start date, 
monitoring method and frequency of monitoring as appropriate to meet the requirements of 
Section XVII.C.2.a. 
 
Nothing in this FAQ should be interpreted to change, limit, or otherwise restrict an operator’s duty 
to comply with all applicable requirements of Sections XII.D. and XVII.C. 
 

Glycol Natural Gas Dehydrators – Section XVII.D. 
 

58. What are the definitions of a building unit and designated outside activity area in the requirements 
for glycol dehydrators under Section XVII.D.? 
 
Both of these terms are intended to be consistent with the Colorado Oil and Gas Conservation 
Commission Rule 100 Series.  The applicable definitions for these terms are as follows: 
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Building unit means a residential building unit; and every five thousand (5,000) square feet of 
building floor area in commercial facilities or every fifteen thousand (15,000) square feet of 
building floor area in warehouses that are operating and normally occupied during working hours. 
 
Residential building unit means a building or structure designed for use as a place of residency 
by a person, a family, or families. The term includes manufactured, mobile, and modular homes, 
except to the extent that any such manufactured, mobile, or modular home is intended for 
temporary occupancy or for business purposes. 
 
Designated outside activity area (DOAA) means a designated outside activity area established 
by the Colorado Oil and Gas Conservation Commission (COGCC), which may include: 
(i) an outdoor venue or recreation area, such as a playground, permanent sports field, 

amphitheater, or other similar place of public assembly owned or operated by a local 
government, which the local government seeks to have established as a DOAA; or  

(ii) an outdoor venue or recreation area, such as a playground, permanent sports field, 
amphitheater, or other similar place of public assembly where ingress to, or egress from 
the venue could be impeded in the event of an emergency condition at an oil and gas 
location less than three hundred and fifty (350) feet from the venue due to the 
configuration of the venue and the number of persons known or expected to 
simultaneously occupy the venue on a regular basis.  

 
59. What is the compliance timeline for a glycol dehydrator which increases emissions to above the 

control threshold in Section XVII.D.4. after May 1, 2015?   
 
The rule requires that a control device be installed and operated concurrently with an increase in 
emissions above the thresholds of Section XVII.4.  A source may request enforcement discretion 
if control cannot be installed ahead of the increase in emissions. 
 

60. What should a source do if a building unit or designated outside activity area has approached a 
dehydrator? 
 
Sources with glycol dehydrators emitting above 2 tpy VOC should conduct an annual review 
(minimum of every 12 months) of the surrounding area to determine whether the dehydrator is 
within 1320 feet of a building unit or designated outdoor activity area.  If the source determines 
that the glycol dehydrator is within that radius, the glycol dehydrator should be equipped with air 
pollution control equipment within 60 days of discovery.   
 

61. From where should the source measure the 1,320 feet distance identified in Regulation 7, Section 
XVII.D.3.b. and XVII.D.4.b.?    
 
The measurement for determining the distance for compliance with this requirement shall be 
made from the emission point of the dehydrator to the nearest wall, corner, boundary, or edge of 
such building unit or designated outside activity area. 
 

Well Venting and Flaring – Section XVII.G. 
 

62. In Section XVII.G., separator gas is required to be controlled for “newly constructed, hydraulically 
fractured, or recompleted oil and gas well[s].”  Does “newly” modify “constructed” only or 
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“constructed, hydraulically fractured, or recompleted?”  In other words, is gas derived from a 
separator servicing existing wells required to be controlled? 
 
This requirement to control applies to separator gas from oil and gas wells constructed, 
hydraulically fractured, or recompleted on or after August 1, 2014.  Gas derived from a separator 
servicing wells constructed, hydraulically fractured, or recompleted prior to August 1, 2014 is not 
required to be controlled until the well is hydraulically fractured or recompleted again after that 
date. 

 


