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October 30, 2015 

INDUSTRY-WIDE BULLETIN: 15-09 

RE: REVISED UNIVERSAL SYMBOL PACKAGING, LABELING, AND ON-PRODUCT MARKING 
REQUIREMENTS BEGINNING OCTOBER 1, 2016 

Dear Marijuana Industry Stakeholders: 

As part of its permanent rulemaking process, the State Licensing Authority adopted a revised 
Universal Symbol for Medical Marijuana and Retail Marijuana packaging and labeling.  The Universal 
Symbol is also required to be marked, stamped or otherwise imprinted on Edible Medical 
Marijuana-Infused Products per rule M 604(C.5), and on Edible Retail Marijuana Products per rule R 
604(C.5).  Licensees must comply with the revised Universal Symbol packaging, labeling, and on-
product marking requirements starting on October 1, 2016.  However, Licensees may begin using 
the revised Universal Symbol prior to October 1, 2016.   
 
Images of the revised Universal Symbol and how it must appear on-product (edible products only) 
versus on packaging and labeling (for all types of Medical and Retail Marijuana) are included in this 
bulletin.  Downloadable files for the revised Universal Symbol are located on the Division’s website 
at: https://www.colorado.gov/pacific/enforcement/licensees-marijuana-enforcement-division 
 
A number of stakeholders have submitted questions for clarification regarding the revised Universal 
Symbol requirements.  The Division has combined and included these questions in a Frequently 
Asked Question format below. 
 
1) Q: Previously, only Retail Marijuana and Retail Marijuana Product packaging and labeling 

required the Universal Symbol.  Is it required for Medical Marijuana and Medical Marijuana-
Infused Product now? 
 

A: Yes, beginning on October 1, 2016, the revised Universal Symbol must appear on all Medical 
Marijuana and Medical Marijuana-Infused Product packaging and labeling (review the rules in 
the M 1000 series), and also on the product itself for all Edible Medical Marijuana Infused-
Products (review rule M 604(C.5)). 

 
2) Q: What are the on-product versus packaging and labeling requirements for the revised 

Universal Symbol? 
 

https://www.colorado.gov/pacific/enforcement/licensees-marijuana-enforcement-division
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A: Reference Attachments A and B, which are included with this Bulletin, for examples.   Only 
Edible Retail Marijuana Product and Edible Medical Marijuana-Infused Product have on-product 
marking requirements.  For on-product marking of Edible Retail Marijuana Product and Edible 
Medical Marijuana-Infused Product, the revised Universal Symbol must be distinguishable and 
easily recognizable, see rules R 604(C.5)(4) and M 604(C.5)(4)(a) respectively.  Examples of how 
a manufacturer may accomplish marking, stamping, or otherwise imprinting the Universal 
Symbol on the product are: (1) the revised Universal Symbol could be imprinted like a “blind 
stamp” where it is pressed or formed down into the product; or (2) the revised Universal Symbol 
could be marked like an “embossed stamp” where the symbol is raised on the surface of the 
product; or (3) the Universal Symbol also could be set flat on the surface of the product.  For on-
product marking, coloring is not required for the Universal Symbol.  However, for packaging and 
labeling, the Universal Symbol must appear as a red-outlined diamond that is white inside, and 
the internal text must appear red as well.    
 

3) Q:  Can an Edible Retail Marijuana Product or Edible Medical Marijuana-Infused Product be 
shaped as a diamond and then simply have the text of the revised Universal Symbol added onto 
the diamond-shaped product? 

 

A:  No.  The revised Universal Symbol must appear in its entirety on Edible Retail Marijuana 
Products and Edible Medical Marijuana-Infused Products. 
 

4) Q:  Since the new Edible Medical Marijuana-Infused Product and Edible Retail Marijuana Product 
marking, packaging and labeling requirements begin on October 1, 2016, how long does a 
Licensee have to sell through non-compliant Edible Medical Marijuana-Infused Product and 
Edible Retail Marijuana Product? 
 

A: Until November 30, 2016.  Beginning December 1, 2016, a Medical Marijuana Center shall not 
purchase, take possession of, or sell non-compliant Edible Medical Marijuana-Infused Product 
per rule M 1006(A)(1).   Beginning December 1, 2016, a Retail Marijuana Store shall not 
purchase, take possession of, or sell non-compliant Edible Retail Marijuana Product per rule R 
1006(A)(1). 

 
 

 
W. Lewis Koski 
Director 
Marijuana Enforcement Division 



Retail Marijuana revised Universal Symbol Examples 

On Packaging/Labeling 
for all types of Retail 

Marijuana: 

On Edible Retail 
Marijuana Product: 

Contains Marijuana. Keep 
out of the reach of children. 

- The Universal Symbol must be labeled on the front of 
the packaging in red and white as it appears above.   

- The Universal Symbol must be at least ½” x ½” on the 
packaging/labeling. 

- Directly under the Universal Symbol, the licensee must 
place the warning label “Contains Marijuana. Keep out 
of the reach of children.” 
 

This is a non-exhaustive list of requirements - Review the R 
1000 series rules for all packaging/labeling requirements. 
 

- The Universal Symbol must be marked on at least one 
side of each Standardized Serving Of Marijuana. 

- Coloring is not required for the on-product Universal 
Symbol marking. 

- The Universal Symbol must be at least ¼ ” x ¼ ” on the 
product. 

 

This is a non-exhaustive list of requirements - Review rule 
R 604(C.5) for all Edible Retail Marijuana Product 

marking requirements. 
 Attachment A 



Medical Marijuana revised Universal Symbol Examples 
On Packaging/Labeling 
for all types of Medical 

Marijuana: 

On Medical Marijuana-
Infused Product: 

Contains Marijuana.  For Medical Use 
Only.  Keep out of the reach of children. 

- The Universal Symbol must be labeled on the front of the 
packaging in red and white as it appears above. 

- The Universal Symbol must be at least ½” x ½” on the 
packaging/labeling. 

- Directly under the Universal Symbol, the licensee must 
place the warning label “Contains Marijuana. For Medical 
Use Only. Keep out of the reach of children.” 

 

This is a non-exhaustive list of requirements - Review the M 
1000 series rules for all packaging/labeling requirements. 
 

- The Universal Symbol must be marked on at least one 
side of the product. 

- Coloring is not required for the on-product Universal 
Symbol marking. 

- The Universal Symbol must be at least ¼ ” x ¼ ” on the 
product. 

 

This is a non-exhaustive list of requirements - Review rule 
M 604(C.5) for all Edible Medical Marijuana-Infused 

Product marking requirements. 
 Attachment B 
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